Župan Štromar: Centralizacija je temeljni dio programa Vlade HDZ-a i Mosta

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) u petak je prozvao Vladu da joj je temeljni dio programa centralizirati Hrvatsku što se, kaže, može iščitati iz većine njezinih aktivnosti i reformi.

 “Centralizacija je temeljni dio programa nove Vlade HDZ-a i Mosta, a to se može iščitati iz većine njihovih postupaka i takozvanih reformi. To je uostalom bilo vidljivo odmah nakon formiranja Vlade kad Sjever nije dobio ni jednog ministra, a novi program centralizacije sproveli su i kroz svoje nove porezne zakone”, ističe Štromar u priopćenju.

 Vladu proziva da gasi matične urede u nekim gradovima i općinama u Varaždinskoj županiji, sukladno informaciji iz Ministarstva uprave da se provodi analiza sadašnjeg ustroja matičnih ureda. Zamjera joj i da je svojom reformom povećala porez ugostiteljima, ali ne i hotelijerima kojih je najviše na Jadranu, kao i što je odbila sve prijedloge HNS-ovih zastupnika na Zakon o vodama, kojima bi se sredstva rasporedila na jedinice lokalne samouprave.

 Štromar podsjeća premijera Andreja Plenkovića na njegove riječi iz prvog premijerskog govora u Saboru, kad je obećao da će sprovesti decentralizaciju, “a sad se događa upravo suprotno”.

 “Osobno smatram da je decentralizacija jedini način da se sve regije ravnomjerno razvijaju”, navodi župan i  ističe da je hrvatski Sjever ostao zakinut nakon što se u državnom proračunu nije našlo novca za škole i dvorane u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, s obzirom da su odbijeni svi amandmani “koji su imali zajednički cilj – a to je upravo decentralizacija”.

 Upozorava na poražavajuće statističke podatke – prvih 50 općina s najvišim prihodom po stanovniku su na Jadranu, a od 100 općina s najnižim prihodom po stanovniku samo pet je u jadranskoj Hrvatskoj i ni jedna uz more, dok ih se oko 30 posto nalazi u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 HNS-ov župan apelirao je na saborske zastupnike iz drugih političkih opcija “da se okane samopromocije i počnu raditi za dobrobit građana Sjevera”. “Ne želim da netko u Zagrebu, ili pak u Metkoviću odlučuje o sudbini naših građana! Nama je drago zbog predsjednika Sabora Bože Petrova da si je uz svoje političko djelovanje uspio osigurati i stambeno pitanje, ali podsjećamo da bi politika trebala biti u službi građana, a ne obrnuto” poručuje Štromar.

(Agencija)

You may also like