Zuckerberg u intervjuu izrazio žaljenje zbog skandala

 Nakon što je skandal s iskorištavanjem korisnika potresao Facebook, Mark Zuckerberg prvo se javnosti obratio putem svoje društvene mreže, a potom je dao i intervju CNN-u.
Zuckerberg je u srijedu u svom statusu na Facebooku opisao svoje viđenje situacije s Cambridge Analytico.

Facebook “je pogriješio” i “ima još posla, moramo ići brže i učiniti” poboljšanja, napisao je.

Nakon toga dao je intervjuu CNN-ovoj Laurie Segall. ‘Jako mi je žao što se ovo dogodilo’, kazao je.

Zakonodavci u SAD- u i Velikoj Britaniji traže od vas da svjedočite, svi žele da se pojavite. Hoćete li svjedočiti pred Kongresom?

‘Ukratko, rado ću svjedočiti ako je to prava stvar za učiniti. Facebook redovno svjedoči pred Kongresom o raznim temama. Neke su visoko profilne, a neke ne. Naš cilj je, uvijek, omogućiti Kongresu, koji radi jako važan posao, da dobiju najviše informacija koliko mogu. Na Facebooku vidimo samo dio aktivnosti, ali Kongres ima pristup informacijama na Facebooku, u ostalim tvrtkama, obavještajnoj zajednici i svugdje drugdje. Ono što mi pokušavamo napraviti jest poslati iz Facebooka osobu koja će imati najviše znanja o onome što Kongres pokušava saznati. Ako sam to ja, rado ću se odazvati. Ono što smo dosad primijetili jest da postoje osobe čiji je cijeli posao fokusiran samo na određeno područje, ali vjerujem da će se u nekom trenutku pojaviti tema za koju ću ja biti najstručniji i tada će imati smisla da svjedočim’.

Vi ste brend Facebooka, vi ste lice Facebooka, ljudi žele čuti vas.

‘Zato i dajem ovaj intervju. Pitanje je koji je cilj svjedočenja pred Kongresom. To nije prilika za pojavljivanje u medijima, odnosno ne bi trebala biti. Cilj je dati Kongresu sve informacije koje trebaju kako bi odradili svoj iznimno važan posao. Zato mi želimo biti sigurni da šaljemo osobu koja će to najbolje napraviti. S druge strane, slažem se da postoji odgovornost, da bih trebao davati više intervjua. Koliko god mi je neugodno davati intervju na televiziji, mislim da je to važno, da trebam biti prisutniji i odgovarati na teška novinarska pitanja’.

Podsjetimo, Facebook se ranije u srijedu proglasio žrtvom u slučaju afere koja je pokazala manipulacije kojima se služila Cambridge Analytica, tvrtka koju je američki predsjednik Donald Trump unajmio za svoju kampanju 2016. godine.

Cambridge Analyticu optužuje se da je bez pristanka prikupila informacije o približno 50 milijuna korisnika Facebooka što je iskoristila u kampanji 2016. te je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix pošto je objavljeno njegovo hvalisanje da se koristio prljavim trikovima kako bi pomogao političarima.

U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša tvrtka može na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke.

Rekao je i kako “mogu poslati neke djevojke u kuću kandidata”, dodavši kako su Ukrajinke “veoma lijepe”. Međustranački odbor britanskih zastupnika u utorak je zatražio od Zuckerberga da objasni “katastrofalni neuspjeh” njegove tvrtke u zaštiti osobnih podataka.

Facebook je već predmet američkih istraga zbog navodnog ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016.. U listopadu je objavio da je čak 126 milijuna korisnika moglo vidjeti reklame koju su platili Rusi kojima je cilj bio utjecati na američku politiku.

You may also like

0 comments