ZSE usredotočen na financijske rezultate objavljenje za vikend

Zagreb – U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak bi mogle biti dionice kompanija koje su objavile financijska izvješća tijekom vikenda i jutros, pri čemu se ne očekuju veće promjene Crobexa.

Svih šest analitičara koji su sudjelovali u Hininoj anketi danas očekuje stgnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna blagih 0,15 posto, na 1.767 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,05 posto, na 1.024 boda. Redovni promet iznosio je 57,4 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego tjedan dana ranije. U blok transakcijama dionicama Adrisa, Leda i Jamnice ostvareno je još oko 10 milijuna kuna prometa. Dionicom HT-a prošloga je tjedna ostvaren najveći promet, 10,2 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,9 posto, na 163,37 kuna. Najveća dobitnica bila je dionica RIZ Odašiljača, sa skokom cijene za 31 posto, na 79 kuna, uz 1,55 milijuna kuna prometa. Znatno je, za 30 posto, skočila i cijena dionica MIV-a, na 3.000 kuna, a po dobitku se još ističu dionice Medike, sa skokom cijene za 25 posto, na 13.900 kuna.

S druge strane, najveći pad cijene zabilježila je dionica Petrokemije, za 11,5 posto, na 17,4 kuna. “Prošloga tjedna glavni pokretač burzovnih kretanja bili su poslovni rezultati kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje. Pritom je likvidnost i dalje bila iznadprosječna – dnevno je u prosjeku dosezala oko 13 milijuna kuna, dok su Crobexi bilježili tek manje promjene”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Načelno, ocjenuje Augustinović, u financijskim izvješćima i dalje se vidi otežano makroekonomsko okruženje u kojem posluju domaće kompanije. “Poslovni rezultati kompanija koji su objavljeni tijekom vikenda i jutros vjerojatno će se odraziti na današnje trgovanje”, zaključuje Augustinović. Tijekom vikenda poslovne rezultate objavili su Dalekovod, Ina, Adris grupa, tvrtke iz sastava Agrokora, a jutros Podravka.

Prema izvješću objavljenom u subotu, ukupni prihodi od prodaje Ina Grupe lani su iznosili 23,76 milijardi kuna, što je 13 posto manje u odnosu na 2013. godinu, a pad prihoda posljedica je pada cijena nafte i plina. Neto dobit grupe bez jednokratnih stavki iznosila je 344 milijuna kuna, 64 posto manje nego godinu dana prije. No, kad se uzmu u obzir jednokratne stavke, odnosno umanjenje vrijednosti imovine u Siriji, neto gubitak pripisiv vlasniku kapitala Ina grupe u 2014. iznosio je 1,897 milijardi kuna, 26 posto više nego godinu dana prije kada je bio 1,508 milijardi.

Poslovni prihodi Dalekovod Grupe, pak, iznosili su prošle godine 1,028 milijardi kuna, što je 12 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit dosegnula 128,1 milijun kuna nakon gubitka u 2013., pokazuje poslovno izvješće te građevinske kompanije, objavljeno u subotu. Podravka je jutros objavila da je u 2014. ostvarila neto dobit od 92 milijuna kuna, što je gotovo 39 posto više nego godinu ranije. Prihodi od prodaje Podravke u istom razdoblju bili su 3,4 posto manji, te su iznosili 3,50 milijardi kuna.

You may also like