ZSE očekuje mirnije trgovanje

Zagreb – Većina domaćih kompanija već je objavila poslovne rezultate za zadnje lanjsko tromjesečje, pa se na Zagrebačkoj burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, no možda će se domaće tržište naći pod pritiskom pada cijena dionica na inozemnim burzama zbog zabrinutosti oko grčkih dužničkih problema.

Svih 7 analitičara koji su sudjelovali u Hininoj anketi danas očekuje stagnaciju Crobexa. “Tjedan je na domaćem tržištu započeo s nešto većom likvidnošću nego je uobičajeno, no to je i razumljivo s obzirom na objavu financijskih izvješća, a Crobexi su znatnije pali. Danas očekujem nešto umjereniji promet, jer je većina kompanije već objavila poslovne rezultate, a moguća je i stagnacija Crobexa”, ističe Jadran Simić, financijski analitičar u Raiffeisenbank Austria.

No, kako dodaje, moguće je da se negativni sentiment s inozemnih burzi prelije na domaće tržište nakon što su jučer propali pregovori ministara financija eurozone o rješavanju grčkih dužničkih problema. Atena je odbila produljenje programa financijske pomoći, kao i sve kompromisne prijedloge euroskupine, a kako grčki ministar financija Janis Varufakis nije iznio nikakve konkretne prijedloge kako dalje, ministri su Grčkoj dali rok do kraja tjedna da prihvati postojeći program. Grčka bi 28. veljače trebala dobiti zadnju tranšu od 7,2 milijarde eura pomoći, ali ako provede nove proračunske rezove, što je novoj vladi na čelu sa Sirizom neprihvatljivo. Bez tih sredstava, Grčka bi se uskoro mogla naći u nemogućnosti da isplati svoje dugove, što može rezultirati i izlaskom iz eurozone.

Na azijskim su tržištima cijene dionica zbog toga jutros pale, a i na europskim se burzama očekuje pad indeksa.

You may also like