Žrtve u napadu na konvoj ranjenika koji je napuštao Alep

Najmanje jedan civil je poginuo, a četiri su ranjena prilikom otvaranja vatre pripadnika iranske šiitske milicije na konvoj s civilima koji su čekali na evakuaciju iz Alepa.

Vatru na civile u konvoju otvorio je snajperista, saznaje agencija Anadolija. Konvoj s civilima iz okupiranih područja kretao se prema mjestu Ramuse, ali se zaustavio u trenutku kada se počeo približavati kontrolnoj točki režimskih snaga.

Predsjednik Civilne zaštite Alepa Najib Ensari ranije je izjavio da su u napadu ranjena tri civila.

Dopisnik Al Jazeere iz zapadnog dijela oblasti Halep, Edhem Abu al-Husam, javio je ranije da je prvi konvoj ranjenika napustio bolnicu i uputio se prema točki razmjene u Ramusi.

On dodaje da su pripreme završene u ruralnom, zapadnom dijelu oblasti Alep, kako bi ranjenici bili evakuirani shodno stanju u kojem se nalaze.

Opraštanje od grada

Očekuje se da će proces evakuacije trajati najmanje tri dana.

Međutim, prisutan je “nedostatak povjerenja” između dvije zaraćene strane na terenu, javila je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr iz Reyhanlija.

“Ljudi se opraštaju od svog grada. Oni znaju da se neće vratiti”, javila je Khodr. “Vidjeli smo mnoge sporazume o predaji u prošlosti… Oružje je utihnulo, ali Sirija nije ništa bliže miru”, prenosi Al Jazeera Balkans.

You may also like

0 comments