Zrakoplovstvo Rusije produljuje moratorij na zračne napade u Alepu

Zrakoplovstva Sirije i Rusije nisu izvela niti jedan zračni napad na Alep tijekom posljednjih sedam dana bez obzira na završetak primirja ovog vikenda, objavila je ruska vosjka u utorak i zajamčila da će se nastaviti taj prekid zračnih napada.

“Tijekom posljednjih sedam dana, svi letovi ruskog i sirijskog vojnog zrakoplovstva su prekinuti. Zrakoplovi ne lete prema tom gradu i ne izvode napade”, naveo je u priopćenju glasnogorvonik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Kroz šest koridora civili napuštaju grad, rekao je. Od 18. listopada ruski i sirijski zrakoplovi se ne približavaju Alepu na manje od 10 km, precizirao je general Sergej Rudskoj, iz ruskog stožera na konferenciji za novinare. “Moratorij na ruske i sirijske zračne udare će biti produljen”, naglasio je.

Prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), nakon isteka primirja istok Alepa je bio na meti topničke paljbe i zračnih napada. Rusija je u ponedjeljak isključila mogućnost novog humanitarnog primirja u Alepu.

Oko 500 osoba je ubijeno i više od 2000 ranjeno nakon što su sirijska vojska i njezin ruski saveznik 22. rujna pokrenuli veliku operaciju zauzimanja istoka Alepa. Bivša gospodarska prijestolnica Sirije je od 2012. podijeljena između zapadnih četvrti koje drži režim i područja pod kontrolom pobunjenika.

U sirijskom sukobu je od ožujka 2011. ubijeno više od 300.000 osoba i raseljeno više od polovice stanovništva zemlje.

You may also like

0 comments