Zoran Milanović službeno nominirao Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Predsjednik vlade RH Zoran Milanović ostvario je najave i u zadnjim danima svog mandata službeno je nominirao potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto idućeg glavnog tajnika UN-a.

Pismo, poslano 2. studenog, Milanović je naslovio na predsjednika Opće skupštine UN-a Danca Mogensa Lykketofta, a istoga ga je dana uz diplomatski uvod Lykketoftu predala naša Stalna misija RH pri UN-u. U svom pismu Milanović piše kako je hrvatskoj Vladi čast nominirati gđu Pusić i navodi kako ona ima istaknutu nacionalnu i međunarodnu karijeru, i kao političarka i članica akademske zajednice, što je čini u cijelosti odgovarajućom za poziciju za koju je potrebno globalno vodstvo i odgovornost. “Dulje od dva desetljeća gđa Pusić uključena je u domaću i međunarodnu politiku i imala je vrlo istaknutu ulogu u pregovorima RH s EU”, piše dalje Milanović te dodaje da je Pusić i nadgledala cijeli pregovarački posao između Hrvatske i EU.

Dodaje da je ona sada, kao ministrica vanjskih poslova, posebno aktivna na pitanjima razvoja, ljudskih prava i humanitarnim pitanjima. Posebno je fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica, osobito u postkonfliktnim i tranzicijskim društvima, stoji u pismu. Milanović piše predsjedniku opće Skupštine i navodi da su u hrvatskoj Vladi “uvjereni da gđa. Pusić na toj funkciji donosi i jedinstvenu kombinaciju jakog vodstva, vizije, osobnog integriteta, vještine u upravljanju te bogatog akademskog zaleđa, kao i dubokog razumijevanja globalnih i regionalnih tema. U drugom dijelu pisma Milanović se poziva na načelo pravične zemljopisne distribucije za vodeće pozicije u sustavu UN-a te piše “budući da jedino grupa istočnoeuropskih država nije imala tu čast, vjerujemo da bi idući glavni tajnik UN-a trebao biti iz ove regije”.

Isto tako, Milanović se poziva i na ravnopravnost spolova te kaže u pismu da je “nakon 70 godina postojanja UN-a, krajnji čas da žena s besprijekornim i izvanrednim vjerodajnicama bude ravnopravno razmatrana za najvišu funkciju…i da najbolje odgovara ovom zahtjevnom zadataku”. Uz pismo hrvatskog premijera, predsjedniku Opće skupštine UN-a pridodan je i opsežan opis njezine karijere. Upitani jesu li “u toku” i je li premijer upoznao predsjednicu RH s Vladinom nominacijom V. Pusić, iz Ureda predsjednice kažu da iz Vlade nisu dobili nikakvu službenu informaciju o nominaciji niti je Kolinda Grabar-Kitarović konzultirana o njoj, piše Večernji list.

Prije dva mjeseca, kada se pojavila ideja o nominaciji V. Pusić, a koja je javno i očekivala potporu predsjednice, K. Grabar-Kitarović je odgovorila “kako je odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu UN trebalo prepustiti novoj vladi jer su izbori preblizu… neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji”, rekla je još u rujnu predsjednica. Protiv ove nominacije izjasnio se bio i HDZ, sa stajalištem kako “rezultati V. Pusić nisu dovoljni za kandidaturu”.

You may also like