Home Energetika Zoran Milanović podržao istraživanje ugljikovodika u Jadranu

Zoran Milanović podržao istraživanje ugljikovodika u Jadranu

by admin

Premijer Zoran Milanović izjavio je da se zalaže za istraživanja ugljikovodika u Jadranu kako bi se utvrdila konkretna situacija sa zalihama nafte i plina, a tek tada se može donijeti odluka o tome hoće li ili neće biti eksploatacije. Istraživanja, a onda ćemo vidjeti za eksploataciju, rekao je Milanović u Veloj Luci na otoku Korčuli za Hrvatski radio.

Ja sam jasno bio rekao onima koji bi išli svaki tjedan na referendum, protiv čega ja nemam zaista ništa protiv, da ipak malo pričekamo da vidimo imamo li mi tog plina. Pa onda, ako se utvrdi da imamo plina recimo za sljedećih pet generacija Hrvata, da kažemo da ga nećemo eksploatirati. Dakle, istraživanja, a onda kada utvrdimo da ga imamo onda ćemo to sve začepiti, izjavio je premijer.
Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV u srpnju je odustao od istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu te je Agenciju za istraživanje ugljikovodika obavijestio da neće potpisati ugovor s hrvatskom vladom. Kao razlog naveli su neriješeno granično pitanje Hrvatske i Crne Gore.

Vlada i Agencija najavili su da će u rujnu provesti drugo javno nadmetanje za Jadran. Sabor je na prijedlog Vlade u srpnju odbio interpelacije o ulozi Vlade u provedbi zakona i strateških dokumenata u vezi s istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika u Jadranskom moru, koje su uputili oporbeni HDZ i ORaH. Vladajući su prihvatili stav Vlade da su osigurani svi uvjeti za provođenje zakonitog i transparentnog postupka za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj, s ciljem poticanja investicija u istraživanje i eksploataciju, javlja HRT.

Related Posts