Zoran Milanović: Ja ne bih bio toliko opušten

Premijer Zoran Milanović rekao je u petak u Konavlima kako se po Ustavu Vlada ne može miješati u rad sudova, te da on na mjestu HDZ-a i Ive Sanadera ne bi bio tako opušten zbog presude Vrhovnog suda jer je “ta optužnica i dalje ona snazi, ona se vraća na Županijski sud i može završiti s istom ili većom kaznom”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje prilikom obilaska radova u dubrovačkoj Zračnoj luci, Milanović je rekao da se Vlada ne može miješati u pravosuđe te kako neće, “kao predsjednik HDZ-a davati naputke državnom odvjetniku da bude mudar”. “Vlada ima velike ovlasti, ali ne nad predmetima u pravosuđu. Mi smo kroz Ministarstvo pravosuđa organizacijski napravili čudo, ali ni ministar ni ja se ne možemo upletati u konkretne postupke jer to znači da bi politika sudila. Kad jednom date to politici u ruke, ona ne može odoljeti da po tome čeprka, a vidjeli smo kako to izgleda po prvacima HDZ-a i kako bi izgledalo opet kad predsjednik HDZ-a daje instrukcije državnom odvjetniku da bude mudar. Ja nisam takav, mogu imati svoje privatno mišljenje, imati, ali ću ga zadržati za sebe. Ta optužnica je i dalje na snazi, ona se vraća na Županijski sud i može završiti s istom ili većom kaznom”, rekao je Milanović, dodajući kako on, da je na njihovoj strani, “ne bi bio tako opušten”.

Na pitanje je li riječ o političkom progonu, kako tvrde Sanaderovi odvjetnici, Milanović je odgovorio kako je “svima sve jasno”. Komentirajući navode po kojima je Sanader već skupio jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, Milanović se referirao na tužbu koju je za klevetu protiv njega svojedobno podigao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Kad je mene prije dvije godine tužio jedan čovjek za klevetu koja to nije bila jer – da sam htio klevetati – rekao bih jasno ono što mislim, onda sam morao platiti četiri tisuće kuna sudske takse bez obzira na to što sam tužena strana. Ja sam to mogao platiti, ali zapitao sam se što bi bilo da me tužilo 50 ljudi. Onda bih morao naći 200 tisuća kuna. Inače bi mi uzeli stan. Ta suluda odredba u zakonu je u međuvremenu promijenjena, ali zna se tko što može sa svojim prihodima”, rekao je Milanović.

Odgovarajući na pitanje utječe li izlazak bivšeg premijera Ive Sanadera na kampanju SDP-a kao što tvrde neki stručnjaci, Milanović je odgovorio kako SDP-u pogoduju investicije. “Pogoduju nam investicije, tjedno se stvara 500 radnih mjesta, a nezaposlenost je najniža u zadnjih šest i pol godina. Na kraju će biti važan i karakter i vjerodostojnost, i koalicija i osoba, odnosno Karamarko i ja. Ja ne obećavam sulude stvari, ja obećavam stabilnost i siguran spori rast. To znači da ga vidiš, rast koji će biti održiv, ali koji će ljudi osjećati. Oni koji obećavaju bolne rezove, doline suza… Ja bih radije Silicijsku dolinu”, rekao je premijer.

Milanović je opovrgnuo glasine da u Pločama radi prihvatni centar za izbjeglice te je ponovio kako preko južne granice neće dolaziti izbjeglice. “Moji kolege su jučer kontaktirali crnogorsku stranu. Oni znaju što su njihovi interesi i ovdje se neće dovoditi ljude. Tu je policija za svaki slučaj, ali ova granica neće biti propusna. Tu se neće moći prolaziti, već na sjeveru, ali i tamo na način da naši građani nemaju poteškoća. Sve to funkcionira dok Njemačka ne kaže dosta, ne nama, nego Grčkoj i Turskoj”, rekao je Milanović.

You may also like