Zoran Milanović čestitao Dan neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti predsjednik Vlade Zoran Milanović, u pratnji ministra branitelja Predraga Matića, položio je u četvrtak vijence i zapalio svijeće na Mirogoju. Vijence je položio pred spomenikom Glas hrvatske žrtve – zid boli, Grobnicom narodnih heroja, Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobove bivšeg SDP-ovog premijera Ivice Račana te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kao i na grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Premijer Zoran Milanović uputio je čestitku hrvatskim građankama i građanima, u svoje osobno ime i u ime Vlade RH, u povodu Dana neovisnosti, koji se obilježava u znak sjećanja na 8. listopada 1991. te poručio kako su današnje bitke drugačije nego 90-ih, ali jednako važne za budućnost i prosperitet Hrvatske. “Odluka kojom je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. jednoglasno raskinuo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasio neovisnost Republike Hrvatske bila je i povijesna i hrabra i neizbježna. Dugo pripremana agresija protiv Hrvatske već je bila započeta, ali je u svoj svojoj ružnoći izbila nakon ovog važnog datuma. Za svoju smo se slobodu morali boriti godinama, uz velike i bolne žrtve. Stoga još jednom izražavamo duboku zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući onih koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

Nikad ih nećemo zaboraviti i gradit ćemo našu domovinu tako da bude dostojna njihove žrtve, da bude doista onakva kakvu su sanjali, kakvu smo svi sanjali”, poručio je premijer Milanović. Rekao je i da su 24 godine kasnije, pred Hrvatskom nove pobjede. “Neke važne već su izborene, jer na međunarodnoj karti svijeta Hrvatska je članica NATO-a i punopravna članica Europske unije. Danas vodimo drugačije bitke, jednako važne, za budućnost i prosperitet naše zemlje”, dodao je.

Napredak je, ističe Milanović, danas vidljiv i mjerljiv. “Hrvatska je moderna, stabilna i samosvjesna država, neusporedivo uređenija nego što je bila prije nekoliko godina. Zemlja je to koja je u najgoroj izbjegličkoj krizi od posljednjeg svjetskog rata pokazala svoje humano lice, solidarnost i organiziranost, istodobno štiteći hrvatske nacionalne interese. Unatoč svemu što se događalo, danas svjedočimo stvarnom, održivom gospodarskom rastu i sve konkretnijim pozitivnim rezultatima”, istaknuo je Milanović.

“Svjesni smo da je još mnogo posla pred nama. Svjesni smo da će samo odgovoran i pošten rad hrvatskim građanima moći donijeti puno blagostanje u gospodarski uspješnoj i konkurentnoj državi. To ponajprije znači da će, svakome tko želi raditi, omogućiti posao s dostojnom i sigurnom plaćom, ali i osigurati spokojnu starost svakom umirovljeniku, a našu mladost zadržati u domovini, da upravo ovdje i nigdje drugdje poželi graditi svoju budućnost, svoju obitelj, ispunjen i sretan život. Onakav kakav smo odavno mogli i trebali imati. Kao što smo prije 24 godine jedinstveno donijeli odluku da budemo slobodni i neovisni, pozivam vas da jednako tako i sada, u doba mira, složno i na dobrobit sviju, oblikujemo bolju Hrvatsku”, poručio je u čestitki hrvatskim građankama i građanima te im, u svoje osobno ime i u ime Vlade RH, čestitao Dan neovisnosti.

You may also like