Zoran Milanović bi izbore poslije 22. studenog kako bi pretekao HDZ?

Predsjednik Vlade Zoran Milanović htio bi da se parlamentari izbori održe poslije 22. studenoga zato što, kako je rekao za posjeta Opatovcu, HDZ želi da oni budu što prije jer osjeća da ga SDP-ova koalicija prestiže.

Odgovarajući na novinarsko pitanje bi li htio da se izbori održe poslije 22. studenoga, premijer je na engleskom jeziku rekao da je to njegova osobna želja (personal wish)..O datumu izbora odlučuje predsjednica. “To je jedina odluka koju mora donijeti ove godine. Nadam se da se pripremila. I to je to”, rekao je Milanović.

Upitavši se zašto bi izbore poslije 22. studenoga, odgovorio je kako HDZ želi na izbore što prije jer “osjeća i vidi da ga naprosto hvataju i prestižu”. “Ja bih htio još jednom simbolično prošetati Vukovarom. I ovako i onako ću prošetati sljedeće godine kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske”, rekao je Milanović, koji je danas u prihvatnome izbjegličkom centru Opatovcu čestitao policajcima njihov dan te zaslužnima uručio prigodne nagrade i priznanja.

Ustavni rok za održavanje izbora istječe 60 dana nakon odluke o raspuštanju Hrvatskoga sabora, a odluka je stupila na snagu jučer, 28. rujna. Zadnja nedjelja u ustavnom roku je ona 22. studenoga, a kad bi se izbori održavali poslije 22., neki od sljedeća četiri dana, taj bi dan trebalo proglasiti neradnim. Izbori u Hrvatskoj održani su samo jedanput radnog dana, u ponedjeljak, 3. siječnja 2000., kada je taj dan proglašen neradnim.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je u utorak telefonom s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović na njezinu inicijativu, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade. Kako se navodi, predsjednica Republike pitala je predsjednika Vlade koji mu datum za održavanje parlamentarnih izbora odgovara. Predsjednik Vlade je u razgovoru s predsjednicom Republike još jednom ponovio da datum parlamentarnih izbora ne može biti predmet konzultacija te smatra da odluku o datumu parlamentarnih izbora predsjednica Republike mora sama donijeti u skladu sa zakonom i Ustavom.

You may also like