Znatno porasle cijene nafte uoči sastanka proizvođača u Alžiru

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, dok će ovoga tjedna na njihov smjer najviše utjecati ishod razgovora najvećih svjetskih proizvođača ‘crnog zlata’ u Alžiru.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,3 posto, na 45,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,4 posto, na 44,48 dolara. Polovicom prošloga tjedna cijene su nafte znatno porasle, nakon podataka o smanjenju zaliha u SAD-u treći tjedan zaredom, što je potaknulo nadu da potražnja za ‘crnim zlatom’ u najvećem svjetskom gospodarstvu jača.

Podršku cijenama pružale su i vijesti o mogućem sporazumu članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nečlanica tog kartela o zamrzavanju proizvodnje kako bi se stabilizirale cijene.

Međutim, dobar dio tih dobitaka izgubljen je u petak, kada su cijene nafte potonule gotovo 4 posto nakon vijesti da Saudijska Arabija i Iran nisu postigle gotovo nikakav napredak u pokušaju preliminarnog dogovora o smanjenju proizvodnje uoči sastanka u Alžiru od 26. do 28. rujna.

Sastanak u Alžiru predstavljat će drugi pokušaj dogovora o zamrzavanju proizvodnje, nakon što je prvi u svibnju propao. Analitičari smatraju da su male šanse za postizanje dogovora i upozoravaju na podatke po kojima ključne članice OPEC-a, Saudijska Arabija i Iran, drže proizvodnju na visokim razinama kako bi obranile svoj udio na tržištu.

Proizvodnja Rusije, koja nije članica OPEC-a, također je prošloga tjedna dosegnula rekordne razine. Šanse da OPEC i ostali proizvođači postignu dogovor o zamrzavanju razine proizvodnje i dalje su vrlo male, smatraju analitičari, ali možda bi mogli dogovoriti suradnju koja bi spriječila daljnje bujanje proizvodnje. “Smatramo da bi sastanak propao ako OPEC ne samo ne bi postigao konkretan dogovor, nego i ako ne bi urodio nekim planom za ubuduće. U tom slučaju, bio bi to još jedan epski neuspjeh OPEC-a”, navode analitičari tvrtke Macquarie Capital u bilješci klijentima.

Pad cijena nafte u petak bio je posljedica i podataka tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već 12. tjedan od posljednjih 13. To je najduže razdoblje povećanja broja postrojenja od 2011. godine. Prošloga je tjedna broj tih postrojenja povećan za dva, na 418, što je njihov najveći broj od veljače.

Stoga se i dalje očekuje nestabilnost cijena nafte, koje su zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina.

U međuvremenu, cijene su se uspjele ponešto oporaviti, pa se već mjesecima kreću u rasponu između 40 i 50 dolara po barelu.”I dalje smatramo da uspon cijena nafte na osnovu fundamenata nije dovoljno snažan da bi podržao cijene iznad 50 dolara po barelu prije prvog ili drugog tromjesečja iduće godine. S druge strane, prema fundamentalnim pokazateljima ne vidimo ni razloga za novi značajniji pad cijena nafte”, poručuju analitičari Credit Suissea u bilješci klijentima.

You may also like

0 comments