Znanstvenici žele umjetno hladiti Zemlju

Washington – Nedavno objavljeno izvješće američke Nacionalne Akademije Znanstvenika (NAS) sugerira kako je došlo vrijeme u kojem bi ozbiljno trebalo promisliti o umjetnom mijenjanju Zemljine klime kako bi se suzbili uzroci globalnog zatopljenja.
Ovaj alarmantni koncept nekada je bio tabu tema znanstvene zajednice, no iz NAS-a javljaju kako bi trebali što je prije moguće krenuti eksperimentirati s klimom. Teorije koje su iznijeli znanstvenici vrlo su jednostavne, a u većini se slučajeva oslanjaju na koncept upravljanja Sunčevim zračenjem (SRM). Ova tehnika bi mogla smanjiti Sunčev utjecaj na atmosferu Zemlje i to uz pomoć ispuštanja sumpora u zrak. Sumpor će oponašati utjecaj vulkanskih erupcija koje dokazano mogu smanjiti utjecaj Sunčevog zračenja na Zemlju. Ukoliko je ovakve slučajeve moguće replicirati na znatno većim prostorima, znanstvenici smatraju kako bi se potencijalo moglo usporiti globalno zagrijavanje. Što se troškova tiče, NAS navodi kako bi troškovi upravljanja Sunečevim zračenjem iznosili samo nekoliko milijardi dolara, što je znatno jeftinije i učinkovitije od globalnog dogovora o emisijama CO2.
S druge strane, puno razumniji znanstvenici i IPCC slažu se da SRM nije osobito dobra ideja budući da ne znamo dugoročne učinke ispuštanja tolike količine sumpora u atmosferu. Osim toga, već sada sa sigurnošću znamo kako smanjiti emisije CO2 te činjenicu da bi samo ovaj potez mogao znatno usporiti klimatske promjene.

You may also like