Znanstvenici u istraživačkom pothvatu na Antarktici

Više od 50 znanstvenika iz 30 zemalja pokušat će prvi puta napraviti puni krug oko Antarktike kako bi mjerili zagađenje i klimatske promjene, objavljeno je u ponedjeljak. Međunarodni tim na ruskom će istraživačkom brodu Akademik Trešnjikov krenuti iz Cape Towna 20. prosinca i vratit će se 18. ožujka sljedeće godine suočavajući se s neprijateljskim uvjetima kako bi produbili znanja o ljudskom utjecaju na Južni ocean.

Ekspedicija će biti prvo znanstveno istraživanje svih velikih otoka u tom oceanu kao i antarktičkog kopna.

“Ideja je posjetiti otoke oko Antarktike što je sa znanstvenog aspekta iznimno zanimljivo”, kazao je biznismen Frederik Paulsen, utemeljitelj Švicarskog instituta za polarna istraživanja i idejni začetnik ekspedicije na službenom predstavljanju projekta u ponedjeljak u Londonu. “Promjene oko Antarktike manje su poznate nego one na Arktiku i na otocima i termometar su koji pokazuje što se događa”.

Paulsen kaže kako se ekspedicija tih razmjera nije dosada izvela i ne vjeruje da će se ponoviti.

Ekspedicija će okupiti znanstvenike s raznih područja od biologije, preko klimatologije do oceanografije.

“Znanstveni napredak ovisi više nego ikad o komunikaciji između različitih znanstvenih domena”, ocjenjuju autori projekta pa “primjerice, morski biolozi ovise o kompleksnim matematičkim modelima koje razviju oceanografi.”

Britanski znanstvenik David Walton, koordinator ekspedicije, upozorio je znanstvenike da se pripreme na iznimno teško putovanje.

“Ukoliko patite od morske bolesti bit ćete bolesni… oko Antarktike stalno kruže serije oluja i brod će sigurno zahvatiti takve… Izazov će biti nastaviti raditi čak i onda kad brod zahvati oluja snage 9”.

Među projektima bit će izrada karti kretanja kitova, pingvina i albatrosa u Južnom oceanu, mjerenje učinka zagađenja plastikom na prehranu životinja u tom području, proučavanje fitoplanktona koji predstavlja bazu prehrambenog lanca te njegov utjecaj na reguliranje klime.

Znanstvenici će skupljati uzorke ledene kore i proučavati bioraznolikost na kontinentu u pokušaju da otkriju kakvi su uvjeti vladali prije početka industrijske revolucije.

“Projekt je ambiciozan zbog toga što pokušavamo u jednoj sezoni istražiti čitav Južni ocean”, kaže Walton.

“Radi se o deset posto svjetskih oceana i želimo otkriti mijenjaju li se njegove struje, mijenja li se njegova vodena masa i što će to značiti za budućnost Južnog oceana posebno s obzirom na taloženje ugljika na dnu.

Ekspedicija će biti podijeljena u tri dionice a brod će se usidriti u Hobartu u Australiji i Punta Arenasu u Čileu.

Ekspedicija će pristati i uz otoke Crozet te glečere South Sandwich, South Georgia i Mertz na Antarktici. (Agencije)

You may also like

0 comments