Home TribinaAnalize Značajno smanjena prognoza njemačkog rasta

Značajno smanjena prognoza njemačkog rasta

by Energypress.net

Ekonomski instituti

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
Najesen su očekivali rast BDP-a od 1,3 posto. Prema institutima, njemačko gospodarstvo pokazuje znakove cikličke i strukturne slabosti.

“Ciklični i strukturni čimbenici preklapaju se u sporom ukupnom gospodarskom razvoju. Oporavak će vjerojatno započeti u proljeće, ali zamah neće biti pretjerano jak”, rekao je Stefan Kooths, voditelj ekonomskih istraživanja Instituta IfW u Kielu, kada je objavljena prognoza.

Glavni pokretač njemačkog gospodarstva ove će godine biti privatna potrošnja, a dogodine snažniji izvoz, stoji u zajedničkom priopćenju IfW-a, münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo te instituta DIW iz Berlina, IWH iz Hallea i RWI iz Essena.

Ekonomska proizvodnja trenutno je na razini koja je jedva viša od one prije koronavirusa. Od tada produktivnost u Njemačkoj stagnira. Istraživači pritom ističu da se domaća i strana gospodarstva više suočavaju s inhibirajućim nego s ohrabrujućim čimbenicima.

Privatna potrošnja počela je rasti kasnije i manje dinamično nego što su instituti u početku očekivali. Njemački izvoz je pao, iako gospodarska aktivnost diljem svijeta raste. Pad izvoza prvenstveno je rezultat manje potražnje za investicijskom robom i intermedijarnim proizvodima koji su važni za Njemačku.

I dalje prisutna neizvjesnost glede ekonomske politike utječe na investicije tvrtki koje će, unatoč očekivanom rastu u idućoj godini, vjerojatno ostati na razini 2017. Za 2024. instituti predviđaju 1,4% jačanje njemačkog BDP-a, što je 0,1 postotnih bodova manje od jesenske prognoze.

Istodobno, u zavodima očekuju da će potrošačke cijene ove godine porasti za 2,3 posto, a iduće za 1,8 posto.

Nezaposlenost će također malo porasti, ali će od proljeća ponovno početi padati. Prema predviđanjima zavoda, stopa nezaposlenosti ove će godine iznositi 5,8 posto, a dogodine 5,5 posto.

Related Posts