Home Hrvatska Zmajlović na audijenciji kod Pape

Zmajlović na audijenciji kod Pape

by Agencije

Dvadeset i osam ministara okoliša Europske unije, među kojima i hrvatski Mihael Zmajlović, bit će 16. rujna primljeni u audijenciju kod pape Franje, uoči nadolazeće 21. Konferencije stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama, koja će se od 30. studenog do 11. prosinca održati u Parizu.

Ministri će s Papom razgovarati o globalnom problemu klimatskih promjena i okolišne degradacije te kako doprinijeti rješavanju tih problema, priopćilo je u petak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Ministarstvo navodi da bi 21. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama trebala iznjedriti ambiciozan međunarodni sporazum koji će omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova i odgovoriti na očekivanja sve većeg broja stanovništva pogođenog klimatskim promjenama.

Trenutno je jedini obvezujući međunarodni instrument za smanjenje stakleničkih plinova Protokol iz Kyota, koji je na snazi od 2005. a čija je primjena produžena Amandmanom iz Dohe do 2020., kada bi na snagu trebao stupiti sporazum dogovoren u Parizu kao okvir za prijelaz na otporna, niskougljična gospodarstva i društva. Papa Franjo je u lipnju objavio encikliku “Laudato si – O brizi za naš zajednički dom” te je klimu proglasio općim dobrom, a brigu o okolišu moralnom obvezom. Sve ljude pozvao je da budu “čuvari stvaranja” čime je dao dodatni poticaj svima koji brinu za planet.

Enciklika je ujedno poziv na postizanje međunarodnog dogovora o smanjenju globalnog zagrijavanja, kao i upozorenje onima koji se bogate zlouporabom prirodnih resursa. Papa je istaknuo da će najteže posljedice klimatskih promjena osjećati siromašni ljudi u zemljama u razvoju koji će sve više migrirati, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Related Posts