Ministar zaštite okoliša i prirode i član predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović rekao je u subotu da je Vlada ekološkim mjerema “kreirala” jedanaest tisuća radnih mjesta. Kroz projekte energetske učinkovitosti i energetske obnove obiteljskih kuća, više stambenih zgrada i ugradnjom sustava održivog gospodarenja u protekle tri i pol godine kreirali smo jedanaest tisuća radnih mjesta, a spremno je projekata za to da se u idućem razdoblju otvori još 16 tisuća radnih mjesta, i to onih koji su u funkciji održivog razvoja i stvaranja tzv. zelene Hrvatske, rekao je Zmajlović na zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje je dijelio letke i platnene vrećice u sklopu nacionalne akcije SDP-a “Zelena Hrvatska” kojoj je cilj promovirati aktivnosti vlade na tome da kreira nova radna mjesta.

“Nama nije svejedno kakva će biti Hrvatska u budućnosti i zato govorimo o tzv. zelenim radnim mjestima”, rekao je Zmajlović novinarima. Podsjetio je da je u ovoj godini za područje energetske učinkovitosti bila milijarda kuna investicija, u građevinskom sektoru, uslužnim djelatnostima i hrvatskoj proizvodnji koja je izravno povezana sa zelenom ekonomijom. Po njegovim riječima, Hrvatska je, što se tiče korištenja obnovljivih izvora energije, na ispunjenju cilja, odnosno da do 2020. u ukupnoj neposrednoj potrošnji bude 20 posto obnovljivih izvora. “Sada smo na 18 posto, no tu ne treba stati, trebamo imati još veće ambicije jer i za sljedeće razdoblje Europa ima vrlo visoke ambicije i visoko postavljene ciljeve”, dodao je.

Opovrgnuo je tvrdnje kako se nije puno napravilo s centrima za gospodarenje otpadom. U samo tri godine je pola milijarde kuna uloženo u sustav razvrstavanja otpada u cijeloj Hrvatskoj, što je dvostruko više nego što su u osam godine uložile prethodne vlade, ustvrdio je. “To znači da na hrvatskim ulicama, gradovima i općinama danas imamo dvostruko više zelenih otoka i reciklažnih dvorišta, što će na kraju rezultirati manjom količinom otpada koja završi na odlagalištima, a većoj koja se reciklira i čuva radnih mjesta”, objasnio je. Upitan kada će Hrvatska zabraniti plastične vrećice, rekao je da već koristi gospodarske mjere kojima smanjujemo upotrebu plastičnih vrećica, odnosno postoji obveza da se plaća naknada za proizvođača koji ih stavlja na tržište i obveza naplata, te da se zadnjih četiri do pet godina drastično smanjila njihova upotreba

Najavio je i da se do 2018. i 2019. planira sanirati i zatvoriti odlagališta te sagraditi centre za gospodarenje otpadom koji je alternativa klasičnom odlaganju, te ustvrdio kako su unatoč tome da ne recikliramo dovoljno u odnosu na europski prosjek, napravljene tektonske promjene, pa je tvrtka koja se bavi reciklažom tekstila deset puta povećala količine koje uzima s hrvatskog tržišta. Energetska obnova 15.000 obiteljskih kuća i 344 višestambenih zgrada omogućila je do 60 posto niže troškove energije za više od 67 tisuća građana. Projektima za razvoj sustava centara za gospodarenje otpadom, potrebnom infrastrukturom za sanaciju i zatvaranje svih postojećih odlagališta otvaraju se radna mjesta za građevinski sektor tijekom gradnje, a kad se centri otvore, istaknuo je, tamo će se otvoriti još 1500 radnih mjesta.

Related Posts