Zloupotrebljavaju li banke maskotu SP u Rusiji?

 Vodeća ruska banka Sberbank i ruski ogranak austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) optuženi su za neprimjerenu upotrebu pojma Svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima, izvijestili su ruski mediji.
Ruska je banka promotivno ponudila više kamate na depozite položene u vrijeme neočekivane pobjede ruske nogometne reprezentacije nad onom Saudijske Arabije. Zahvaljujući toj promotivnoj ponudi u Sberbanku je u manje od tjedan dana otvoreno 200.000 novih računa s ukupnim položenim iznosom od milijardu dolara.

Ruska podružnica austrijskog RBI-ja nudi pak popuste u barovima i restoranima za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva a pojedinim su klijentima s bankovnim karticama odobrili i dodatne ‘putne milje’ za svaki gol na prvenstvu zabije njihova nogometna reprezentacija.

Obje financijske institucije suočile su se s pritužbama zbog upotrebe Svjetskog kupa u marketinške svrhe – na potez Sberbanka požalila se FIFA a na austrijskog zajmodavca ruski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja, izvijestio je u srijedu The Moscow Times.

FIFA je krajem prošlog tjedna zatražila od Sberbanka da ukloni njezin zaštitni znak „2018 FIFA Svjetsko prvenstvo“ s internetske stanice depozitnih računa, kazala su u srijedu dva neimenovana upućena izvora ruskom poslovnom dnevniku Vedomosti. “Sukladno FIFA-inom programu zaštite branda za 2018 FIFA Svjetsko prvenstvo, FIFA ulaže velike napore kako bi osigurala ekskluzivno korištenje određenih prava na povezivanje brandova koje dodjeljuje samo FIFA-inim komercijalnim partnerima“, izjavio je FIFA-in glasnogovornik u pisanom komentaru za Reuters.

Ruski je regulator pak pokrenuo postupak protiv Raiffeisena zbog kršenja propisa o organizaciji svjetskog nogometnog prvenstva u promotivnim materijalima koji su stvorili „lažni dojam“ suradnje s FIFA-om.

Ročište o navodnom RBI-jevom kršenju propisa zakazano je za petak, 29. lipnja, navodi se u priopćenju ruskog regulatoram, objavljenom na Internetu. Iz Sberbanka su za Vedomosti kazali da blisko surađuju s FIFA-om kako bi riješili spor, naglasivši ujedno da su njihovi poslovni potezi u okviru ruskih i međunarodnih propisa. “Banka surađuje s predstavnicima FIFA-e”, navodi banka u izjavi dostavljenoj Reutersu elektroničkom poštom.

Ruski je zajmodavac u međuvremenu prema navodima globalne nogometne organizacije uklonio FIFA-ino ime iz svojih oglasa, napominje Reuters. “Možemo potvrditi da je Sberbanku upućeno pismo upozorenja… koje je potaknulo Sberbank da eliminira neovlašteno povezivanje s (nogometnim) turnirom”, istaknuo je glasnogovornik FIFA-e.

“Zaštita komercijalnih prava ključna je za organizaciju turnira”, navodi FIFA u smjernicama o upotrebi službenih brendova, referirajući se na svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

You may also like