Živi zid: Niti u slučaju ponovljenih izbora nema suradnje s HDZ-om i SDP-om

Živi zid na parlamentarnim izborima očekuje od 10 do 12 mandata, a u četvrtak je iz Siska poručio da ni u slučaju ponavljanja izbora ne odstupa od svojih programskih načela te isključuje suradnju s HDZ-om i SDP-om.

“Čak ni u slučaju ponavljanja izbora ne odstupamo od svojih principa, a dvije najveće političke opcije očito nisu spremne na reforme pa je suradnja s HDZ-om i SDP-om isključena. Most nam je programski najbliži, ali ne vjerujemo onima u čijim su redovima bivši političari, kao što je gospodin Prgomet”, rekao je na konferenciji za novinare kandidat te stranke u 6. izbornoj jedinici Dražen Dizdar.

Aktivisti Živog zida tvrde kako su treća politička snaga u zemlji i da su u svih deset izbornih jedinica u kojima imaju svoje liste iznad izbornog praga. Zbog toga su uputili zamjerku medijima koji ih, po njihovu mišljenju, nedovoljno prate, čime su narušili ravnopravnost stranaka u kampanji.  Predsjednik Gradske organizacije Živog zida u Popovači i kandidat na izborima Ivica Marković iznio je i stajalište stranke o nužnim promjenama u pravosudnoj politici. “Opće je poznato da je pravosuđe rak-rana našeg društva. Najveći je kadrovski problem imenovanje predsjednika svih sudova. Odluku o predsjednicima donosi Državno sudbeno vijeće od 13 članova, od kojih su četiri člana sporna jer su pod neposrednim utjecajem politike. Naš je prijedlog da se veza politike i pravosuđa potpuno prekine te da se predsjednici sudova biraju na šest mjeseci bez ponavljanja mandata. Na taj bi se način, uvjereni smo, upletanje politike u pravosuđe gotovo eliminiralo”, rekao je Ivica Marković.

You may also like