Žinić: Očuvati sisačku Rafineriju i Petrokemiju

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izjavio je u srijedu kako je ta županija lani ostvarila veći gospodarski rast, a radi se i na tome da se očuvaju kutinska Petrokemija i sisačka Rafinerija nafte. 

Raduje činjenica da unutar županije imamo veliki gospodarski rast, možda i veći od državnog prosjeka, što je rezultat tvrtaka koje ovdje posluju. Nažalost, županija je prepoznata i po gospodarskim subjektima od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, kao što su Petrokemija i Rafinerija nafte Sisak i radi se na tomu da ih se očuva i da one i dalje posluju, istaknuo je Žinić na svečanoj sjednici HGK – Županijske komore Sisak, na kojoj su najuspješnijim tvrtkama u prošloj godini uručene plakete “Zlatna kuna”.

Sisačko-moslavački župan smatra da Rafinerija nafte ima budućnost unatoč nedavno objavljenim lošim rezultatima analize konzultantske tvrtke Deloitte.

“Postoje određeni pokazatelji da ta tvrtka, ne u ovom opsegu, nego u drugačijoj konstelaciji snaga, može itekako poslovati. To je nešto za što se zauzimamo kao županija”, rekao je Žinić, koji vjeruje da će Vlada pronaći rješenje za Inu i time i za Rafineriju nafte Sisak.

O pozitivnim trendovima gospodarstva Sisačko-moslavačke županije govorio je i predsjednik Županijske komore Boris Mesarić. Podsjetio je da je lani broj poduzetnika povećan na 1925, ostvaren je pozitivan konsolidirani rezultat, a godinu prije imali su negativan poslovni rezultat od 100 milijuna kuna.

“Bez novih ulaganja nema ni osjetnijega gospodarskog oporavka, ali, nažalost, zbog birokratskih prepreka, mnogi ulagači odustaju. Tako u proteklih godinu dana na području županije nije bilo inozemnih ulaganja”, rekao je Mesarić.

Istaknuo je kako je županijsko gospodarstvo opterećeno opstankom velikih sustava, kao što su Rafinerija nafte Sisak i kutinska Petrokemija, ali vjeruje da će se za njih ipak pronaći rješenja.

“Zlatna plaketa” u kategoriji velikih trgovačkih društava uručena je na svečanosti predstavnicima sisačke tvrtke “Mlin i pekare”, koja ima 1300 zaposlenih, bavi se uzgojem žitarica, mlinarstvom i pekarstvom te ima trgovačku mrežu od 290 prodavaonica, a direktorica te tvrtke Vesna Butorac najavila je nove investicije u proširenje kapaciteta i asortimana.

Među srednjim trgovačkim društvima lani je najbolji poslovni rezultat imao glinski Drvni centar, koji je sve više usmjeren prema finalizaciji proizvoda, a među malima prednjači sisački Optipast, koji se u proizvodnim i izvoznim planovima prilagodio novim zakonskim propisima i proširuje proizvodnju eko plastičnih vrećica.

“Zlatna plaketa” za inovativnost dodijeljena je tvrtki Recro iz Topuskog, u kojoj su projektirani i izrađeni servisni stupovi za bicikle na solarnu energiju.

Na listi 18 trgovačkih društava koja su dobila priznanja za obljetnice vodi sisačka Rafinerija nafte, koja neprekidno radi 90 godina.

You may also like

0 comments