Žigmanov jedini kandidat za predsjednika DSVH

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak navečer bira novoga predsjednika, a jedini kandidat je Tomislav Žigmanov, poznati hrvatski publicist iz Vojvodine i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. DSHV je najstarija i jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji i Vojvodini.

Iako je imala predstavnike u Skupštini Srbije i Vojvodine, stranka je posljednjih godina izgubila te pozicije, a sačuvala je jedino nekoliko mjesta u lokalnim parlamentima Subotice, Apatina i Srijemske Mitrovice. “Kao predsjednički kandidat jedine relevantne hrvatske političke stranke bit ću ponajprije gorljivo i zauzeto angažiran u borbi za dostojanstvo i ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti“, izjavio je uoči izborne skupštine stranke Žigmanov.

Dodao je da su Hrvati lojalni građani Srbije i da žele biti jednakopravni s drugima, kao i da će se zalagati za njihovu punu integraciju u srbijansko društvo. “Toga neće biti ukoliko i dalje budemo isključeni iz procesa donošenja odluka“, naveo je Žigmanov.

Dosadašnji predsjednik Petar Kuntić izjavio je da se više neće kandidirati. “Osnovno načelo demokracije, u državama gdje ona funkcionira i gdje je na visokoj razini, jest da su dva mandate sasvim dovoljna za određene pozicije, a pogotovo za čelne. Ja sam već tri mandata na čelu stranke i sasvim je izvjesno da se ne namjeravam ponovno kandidirati“, priopćio je Kuntić mjesec dana prije izbora u stranci.

On je na čelu DSHV-a bio od 2004., a od 2007. do 2014. godine i zastupnik u Skupštini Srbije na listi koju je predvodila Demokratska stranka (DS). Kuntić će na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj biti jedan od kandidata na Domoljubnoj listi koju predvodi HDZ, u 11. Izbornoj jedinici. Unutarstranački izbori koji su počeli prije tri mjeseca pokazali su kako je članstvo, posebno mlađe i srednje generacije, izrazito raspoloženo za promjene u vodstvu.

You may also like