Žigman: Treba nam konsenzus oko uvođenja eura

Uvođenje eura zahtijeva fiskalnu disciplinu, kazao je ekonomski stručnjak Ante Žigman u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, a u kojoj je gostovao i Zdenko Adrović, predstavnik Hrvatske udruge banaka.

Jedan od kriterija za uvođenje eura je stabilna inlacija, odnosno niske cijene, kazao je Ante Žigman. Drugi kriterij su kamatne stope koje bi se trebale približiti kamatnim stopama u Europskoj uniji. Idući kriterij je smanjiti deficit ispod 3%, a svakako i smanjenje javnog duga do granice od 60%, dodaje Žigman. Napominje kako bi bilo bitno da se Hrvatska ujedini oko projekta uvođenja eura.

U Hrvatskoj je 75% oročenih depozita u euru, kazao je Žigman i upozorava kako uvođenje eura nadilazi mandat bilo koje vlade.

Adrović se nije želio direktno izjasniti bi li građanima preporučio radije uzimanje kredita u kunama, nego u eurima. Izbor kredita ovisi o osobnim preferencijama. Dodao je između ostalog da se povećava broj kunskih kredita, a da su lani u padu bili krediti koji su se uzimali s valutnom klauzulom.

You may also like