Žičana ogada radi lakše registracije

Slovenija je podigla žičanu ogradu samo na dijelovima granice s Hrvatskom kako bi stvorila uvjete za “organizirani” prihvat i prijevoz migranata i ona se na tu mjeru odlučila na razini države članice EU-a, izjavila je u petak europska povjerenica za promet Violeta Bulc nakon posjeta izbjegličkom centru u Dobovi, na hrvatsko-slovenskoj granici.

“Vjerujem da se Slovenija odlučila za podizanje žičane ograde kako bi stvorila uvjete za organizirani prihvat i prijevoz migranata. Premijer je već više puta naglasio da Slovenija ne zatvara granicu i to je kazao i predsjedniku Europske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru”, kazala je Bulc.Po njezinim riječima, i Slovenija i Hrvatska se dobro nose s migrantskom krizom, podsjetivši da su nakon nedjeljnog sastanka na poziv Ljubljane neporazumi između Hrvatske i Slovenije razriješeni. “Vlakovi voze, policija i volonteri dobro surađuju. Vjerujem da je to smjer u kojem moramo ići”, kazala je Bulc, ali su novinari ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li je Hrvatska, koja s jedne strane ima otvorenu balkansku rutu, a s druge strane granice prema Sloveniji i Mađarskoj štićene bodljikavom žicom, u nezavidnoj situaciji i s izgledima da postane ‘hotspot’ za migrante i izbjeglice.

Komentirajuće poteze vlada u Ljubljani i Budimpešti, Bulc je ocijenila da svaka dramatična situacija izaziva i dramatične odgovore i istaknula da su ovo izazovna vremena za EU. “To se nikada prije nije dogodilo. Europa nema tradiciju prihvata tako golemog broja izbjeglica i mi sada učimo kako se s tim nositi”, kazala je Bulc. Iako se Bruxelles našao na udaru oštrih kritika zbog nesposobnosti da kolektivno odgovori na migrantsku krizu, Bulc smatra da je “Unija vrlo učinkovita i da je napravila odličan posao u vrlo kratkom vremenu”, pogotovo kada se uzme u obzir da su za donošenje “svakog pojedinačnog regulatornog akta potrebne dvije godine”. “Sada smo u samo nekoliko tjedana uspostavili okvir unutar kojega možemo reagirati, imamo platforme na temelju kojih pokrećemo dijaloge (…), možda smo potrošili previše vremena, ali sada možemo pronaći rješenja”, pojasnila je europska povjerenica.

Na najavu da će i Austrija podići granicu, kazala je da svi razmišljaju o raznim scenarijima i da je “to jedan od scenarija”. “Vjerujem da ćemo nastaviti s otvorenim dijalogom i da ćemo moći pronaći rješenja koja će biti na korist Europske unije”, zaključila je Bulc. Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu se tijekom obilaska prihvatnog izbjegličkog centra sastala s policijom, vatrogascima, predstavnicima Crvenog križa i volonterima iz adventističke humanitarne udruge “Adventist Development and Relief Agency” kako bi iz prve ruke dobila informacije o problemima vezanim uz priljev i smještaj migranata.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u petak kako mu je povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopoulos potvrdio da će biti pokrenuta hrvatska inicijativa za provjeru realizacije Junckerovog plana za prihvat izbjeglica, dok je inicijativu Slovenije za sastankom u Ljubljani ocijenio neprihvatljivom jer da ništa ne rješava. “Na ovaj sastanak, koliko znam, i mi bi trebali biti pozvani. Na njemu je predviđeno sudjelovanje puno manjeg broja zemalja. To je apsolutno neprihvatljivo za Hrvatsku. Mislim da nema razloga ići na sastanak na kojem se apsolutno ništa ne može rješavati, ali pustimo, još ćemo vidjeti”, izjavio je Ostojić novinarima u Slavonskom Brodu.

Dodao je kako će se o svemu još informirati kod kolega iz Srbije, jer je od njih i dobio informaciju o toj inicijativi slovenske ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar. Ostojić je u petak u Slavonskom Brodu primio delegaciju MUP-a Slovačke, koja je došla vidjeti način na koji je organiziran i kako funkcionira slavonskobrodski tranzitni centar za izbjeglice.

Istaknuo je kako sa slovačkim kolegama ima dobru suradnju te da je Slovačka među deset zemalja koje su se odazvale pozivu Hrvatske za slanjem pomoći za ublažavanje izbjegličke krize. Kroz tranzitni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu do sada je prošlo više od 70.000 izbjeglica. Centar je kapaciteta do 10.000 osoba u sektorima od po 5.000 osoba u dolasku i odlasku. Trenutno u centru tijekom dana boravi u prosjeku oko 2.000 ljudi. Od početka prolaska izbjegličke rute, kroz Hrvatsku je prošlo 377.075 osoba. Hrvatska policija sve izbjeglice registrira po standardima EU u vlastiti informacijski sustav.

You may also like