ZEW: Raste optimizam za hrvatsko gospodarstvo

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo poboljšana su u rujnu nakon tromjesečnog razdoblja prigušenog optimizma, pokazalo je u četvrtak izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijskog Erste Banka.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u rujnu za 7,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 28,6 bodova. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje njegova pada i vrijednost indeksa učvrstila se pozitivnom teritoriju, signalizirajući stabilizaciju optimističnih očekivanja.

Među zemljama srednje i istočne Europe najviše je u odnosu na kolovoz poskočio indeks koji mjeri očekivanja za poljsko gospodarstvo, za 27,2 boda. Snažno su poboljšana i očekivanja za Tursku, iskazana u skoku indeksa za 25,1 bod. Skromno poboljšanje zabilježile su i Rumunjska i Mađarska, čiji su indeksi uvećani 4,2 odnosno 3,3 boda. Izrazitije su pak u rujnu pogoršana očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za češko gospodarstvo, iskazana u padu indeksa za 7,9 bodova.

U regiji srednje i istočne Europe vrijednost indeksa koji mjeri očekivanja stručnjaka za gospodarske trendove u idućih šest mjeseci ostala je nepromijenjena u odnosu na prošli mjesec kada je iznosila 15,4 boda, utvrdili su istraživači instituta ZEW i Erste Banka.

Istraživanje također pokazuje da stručnjaci nešto bolje ocjenjuju aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu, iako je to poboljšanje znatno slabije nego u kolovozu, iskazano rujanskim povećanjem indeksa za 3,2 boda, u usporedbi s njegovim skokom u kolovozu za 11 bodova. Time je u rujnu vrijednost indeksa koji iskazuje ocjenu stručnjaka na financijskim tržištima o aktualnom stanju u hrvatskom gospodarstvu dosegnula 14,3 boda, pokazuje istraživanje njemačkog instituta i austrijske banke.

Blago je u aktualnom mjesecu poboljšana i ocjena stanja u slovačkom gospodarstvu, čiji je indeks tako porastao za 3,8 bodova. U većini zemalja istočne i srednje Europe stanje je u rujnu po ocjeni stručnjaka lošije nego u prošlom mjesecu, što ponajprije vrijedi za Poljsku, čiji je indeks potonuo za 25 bodova. Slijede Mađarska i Rumunjska s padom odgovarajućih indeksa za 16,7 odnosno 16,0 bodova.

Izrazito je pogoršanje u odnosu na kolovoz identificirano i u turskom gospodarstvu, čiji je indeks pao za 10,3 boda. Time je stanje u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, uključujući Tursku, znatno pogoršano u odnosu na kolovoz, iskazano u padu odgovarajućeg indeksa za 24,4 boda, na minus 7,7 bodova, što znači da su prevladale negativne ocjene, pokazuje istraživanje.

You may also like

0 comments