Home Ekonomija ZEW: Pozitivna očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godinu

ZEW: Pozitivna očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u ovoj godinu

by Agencije

Optimistična očekivanja za hrvatsko gospodarstvo učvršćena su u siječnju, a blagi optimizam prevladao je i u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, pokazalo je u četvrtak mjesečno istraživanje njemačkog ekonomskog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka na financijskim tržištima za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci porastao je u siječnju za 12,7 bodova u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 38,6 bodova. Učvrstio se tako u pozitivnom teritoriju, što znači da su optimistična očekivanja uvjerljivo prevladala nad onim pesimističnima. Snažniji su rast indeksa u siječnju među zemljama istočne i srednje Europe, obuhvaćenim istraživanjem, zabilježile samo Češka i Rumunjska, čiji su indeksi porasli za 17,4 odnosno za 16,1 bod,

Najviše su pak pogoršana očekivanja za tursko gospodarstvo, iskazana u padu odgovarajućeg indeksa za 26,3 boda u odnosu na posljednji mjesec 2015. godine. Znatno slabija očekivanja zabilježila je i Poljska, čiji je indeks potonuo za 23,9 bodova. U pogledu regije srednje i istočne Europe u cjelini među financijskim je stručnjacima prevladao blagi optimizam, uz rast indeksa koji mjeri njihova očekivanja za 4,8 bodova, na 4,9 bodova.

Istraživanje ZEW-a i Erste Banka pokazuje i nešto bolju ocjenu aktualnog stanja u hrvatskom gospodarstvu na početku nove godine. Tako je odgovarajući indeks u siječnju porastao za 6,8 bodova u odnosu na prošli mjesec, na minus 20,8 bodova. Negativna vrijednost znači da i dalje prevladavaju negativne ocjene. Više je u siječnju poboljšana samo ocjena stanja u mađarskom gospodarstvu, čiji je indeks poskočio za 17 bodova, zakoračivši u pozitivni teritorij, što znači da su prevladale pozitivne ocjene.

Poljska je pak zabilježila uvjerljivo najveći pad indeksa koji mjeri ocjene aktualnog stanja u gospodarstvu, za čak 28,9 bodova, ali se on zadržao u pozitivnom teritoriju, što znači da još uvijek prevladavaju pozitivne ocjene. Izrazitiji pad indeksa zabilježila je i Rumunjska, za 18,4 boda. Osjetno je pogoršana i ocjena stanja u cijeloj regiji srednje i istočne Europe, pa je odgovarajući indeks potonuo za 16,7 bodova, kliznuvši na minus 5,2 boda, što znači da su prevladale negativne ocjene.

Related Posts