ZEW: Poboljšano povjerenje njemačkih ulagača

Povjerenje njemačkih ulagača blago je poboljšano u svibnju, poduprto optimizmom u pogledu budućnosti eurozone nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u Francuskoj, pokazalo je u utorak mjesečno istraživanje instituta ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja ulagača o kretanjima u njemačkom gospodarstvu u idućih šest mjeseci porastao je u svibnju za 1,1 bod u odnosu na travanj, dosegnuvši 20,6 bodova.

U travnju indeks je poskočio za 6,7 bodova. Analitičari koje je anketirala kompanija za prikupljanje ekonomskih podataka Factset prognozirali su nešto snažniji rast u svibnju, na 21,6 bodova. “Najnoviji podaci o snažnom rastu BDP-a u prvom tromjesečju potvrdili su dobro stanje u njemačkom gospodarstvu, na što već dulje ukazuju i ZEW-ovi pokazatelji”, konstatira čelnik instituta Achim Wambach.

“Postupno se poboljšavaju i izgledi za cijelu eurozonu, čime se dodatno učvršćuje ekonomsko okruženje za njemački izvoz”, dodaje Wambach. Odvojeni ZEW-ov indeks koji mjeri očekivanja za 19-članu zonu primjene zajedničke europske valute poskočio je u svibnju za 8,8 bodova, na 35,1 bod.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu eurozone također je osjetno poboljšana u svibnju u odnosu na travanj. Institut ZEW utvrdio je vrijednost indeksa na temelju ankete u kojoj je od 2. do 15. svibnja sudjelovalo 219 aktera na financijskim tržištima.

You may also like

0 comments