Žene planiraju masovni prosvjed kada Trump preuzme vlast

Žene zabrinute da bi Donald Trump mogao umanjiti ili ukinuti njihova prava planiraju velik prosvjed u Washingtonu dan nakon što on prisegne za 45. američkog predsjednika, najavljuju organizatori.

Gotovo 35.000 ljudi najavilo je da će sudjelovati na skupu “Prosvjed milijun žena”, koji se organizira putem Facebooka, u prva 24 sata otkako je najavljen, rekla je u petak Bob Bland, jedna od organizatorica skupa iz New Yorka.

Prosvjed je reakcija na Trumpova stajališta o ženama koja je iznio tijekom kampanje, dodala je.

Trump je u kampanji vrijeđao novinarke, suparnicu Hillary Clinton i druge žene zbog njihova izgleda, a pojavio se i video u kojem se hvali da je hvatao žene i nudio im se, što je nekoliko žena i potvrdilo.

Kazao je također da bi pobačaj trebalo u većini slučajeva zabraniti, a žene koje su ih imale kazniti, no to je poslije povukao kazavši da bi trebalo kazniti liječnike koji su ih izveli.

Žene se koordiniraju putem društvenih medija i interes je velik u svim državama.

Prosvjed će se održati 21. siječnja 2017., dan nakon Trumpove prisege, kod Lincolnovog memorijala u Washingtonu, gdje je 1963. na prosvjedu za građanska prava Martin Luther King Jr. održao poznati govor “Imam san”.

(Agencija)

You may also like