Zemlje proizvođačice blizu dogovoru

Analiza dana
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 53 dolara, poduprte očekivanjima da su vodeći proizvođači bliže sporazumu o značajnijem ograničenju opskrbe kako bi se amortizirao pad potražnje zbog epidemije koronavirusa.

Pozornost tržišta preusmjerena je na dvodnevni sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica u skupini neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom, koji počinje sutra u Beču.

Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a nastoje uvjeriti Rusiju da im se pridruži u značajnom dodatnom ograničenju proizvodnje kako bi poduprli cijene koje su potonule zbog smanjene potražnje pod utjecajem epidemije koronavirusa, piše Bloomberg.

Tehnički odbor nekoliko predstavnika članica OPEC-a, Rusije i drugih proizvođača preporučio je u utorak da se proizvodnja u drugom tromjesečju smanji za 600 tisuća do milijun barela dnevno.

Trenutno OPEC+ smanjuje opskrbu za 1,7 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh istaknuo je da se tržište sučeljava s viškom u opskrbi. Postoji neravnoteža između ponude i potražnje za naftom. Trenutno je ponuda na tržištu veća od potražnje, javljaju iranski mediji.  OPEC i neovisni proizvođači moraju uložiti maksimalne napore kako bi uravnotežili tržište.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 52,65 dolara, što znači da je porasla jedan dolar u odnosu na početak tjedna.

You may also like