Zemlje ne bi trebale oduzimati slobodu ilegalnim migranata

Članice EU-a ne bi smjele zatvarati osobe koje nisu državljani EU samo zato što su ilegalno ušli u zemlju, rekao je savjetnik Europskoga suda pravde (ECJ) u utorak, povodom slučaja migrantice iz Gane koja je pritvorena u Francuskoj.

EU se bori s priljevom imigranata i tražitelja azila od prošle godine. Mnoge zemlje članice sada traže način da obeshrabre ekonomske migrante koji nemaju prava ostati, radi boljeg postupka prema onima koji zaslužuju međunarodnu zaštitu. Slučaj je dospio do Europskoga suda pravde prije prošlogodišnjeg migrantskog vala, ali bi mogao utjecati na odluke koje se poduzimaju kao odgovor na visoki broj migranata.

U ožujku 2013. Selinu Affum iz Gane zaustavila je francuska policija u Calaisu, za vrijeme prolaska tunelom do Velike Britanije, koja je autobusom iz belgijskoga grada Ghenta krenula na put u London. Francuska i Belgija obje su u schengenskoj zoni gdje se ljudi mogu slobodno kretati bez provjera putovnica, ali Velika Britanija nije. Affum je putovala s tuđom putovnicom, s imenom i fotografijom druge osobe. Uhićena je zbog ilegalnog ulaska u Francusku i zadržana u pritvoru dok ne bude vraćena u Belgiju, kako je naveo ECJ.

Francuski sud njezin je slučaj predao najvišem sudu EU-a na savjetovanje o legitimnosti njezina zatvaranja. Pravni savjetnik Maciej Szpunar odlučio je u utorak da pravila EU-a dopuštaju zatvaranje osoba koje nisu državljani EU-a ako ostanu unatoč odluci da ih se pošalje u zemlje podrijetla, ili ako prekrše zabranu ponovna ulaska u državu članicu.

Ni jedan od ta dva slučaja ne odnosi se na Affum, tvrdi savjetnik. Szpunar je jedan od 10 savjetnika koji pružaju pravne savjete na luksemburškome sudu. Suci obično postupaju prema njihovim savjetima. Konačna bi presuda vjerojatno trebala biti donesena za nekoliko mjeseci.

You may also like