Home Europska unija Zeman: Zajednička granična ophodnja bit će preslaba

Zeman: Zajednička granična ophodnja bit će preslaba

by Agencije

Granična ophodnja koju planira Europska unija imat će premalo pripadnika i zemlje članice bi trebale dati vojnike za uspostavu snaga koje bi štitile vanjske granice EU-a, izjavio je u nedjelju češki predsjednik Miloš Zeman.

EU u sklopu mjera za rješavanje migrantske krize planira uspostaviti Europsku graničnu i obalnu stražu koja bi imala 1.500 pripadnika, a očekuje se da bi čelnici trebali dogovoriti detalje na summitu u lipnju. Prošle je godine u Europu stiglo više od milijun ljudi, od kojih je većina pobjegla pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.  “U potpunosti podržavam zamisao o europskoj pograničnoj straži”, rekao je Zeman u razgovoru za TV postaju Prime. “No čini mi se komičnim da (te snage) imaju 1.500 članova. Da svaka zemlja članica EU-a pošalje 500 ljudi, imali biste 14.000 vojnika”, kazao je Zeman.

Naglasio je kako su krijumčari 20 puta brojniji od planiranih pripadnika pograničnih snaga te istaknuo da će za uspostavu novih snaga trebati šest mjeseci, dokad bi u EU moglo doći novih pola milijuna izbjeglica.  Češki premijer Bohusalv Sobotka rekao je da podržava svaku akciju koja bi dovela do brže uspostave granične i obalne straže.

Related Posts