Zeman razgovarao s Predsjednicom o INA-i

Prošloga tjedna u Hrvatskoj je boravio češki predsjednik Miloš Zeman, kojem je domaćica bila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednik Zeman sastao se i s premijerom Plenkovićem, a sudjelovao je i na Hrvatskočeškom gospodarskom forumu, koji je okupio više od 70 čeških i hrvatskih tvrtki. Češka je danas na 15. mjestu po iznosu stranih ulaganja u Hrvatsku, dok je suradnja dviju zemalja sasvim sigurno najbolja u turizmu, budući da hrvatsku obalu godišnje posjeti između 700 tisuća i milijun čeških turista. O tome je Nacional razgovarao s veleposlanikom Republike Češke u Hrvatskoj Vladimirom Zvezalom.

Zeman i Kolinda Grabar Kitarović razgovarali o ulasku Karla Komareka u INA-u

“O toj temi razgovaralo se u Vladi, s premijerom Plenkovićem. I sami znate daje to hrvatskoj vladi  ponudio plan po kojem bi otkupio dio koji je u vlasništvu MOLa jer ta suradnja očito dobro ne funkcionira. No hrvatska vlada daje prednost drugom konceptu’ dosta važno pitanje, a raspravljalo se 0 mogućnosti ulaska češkog biznismena Karela Komareka u Inu u trenutku kada će to najviše odgovarati hrvatskoj strani. Komarek je ponudio da otkupi dio koji je u vlasništvu MOLa, jer ta suradnja očito dobro ne funkcionira. No hrvatska vlada daje prednost drugom konceptu. A to je da prvo hrvatska država otkupi taj udio, što nije jednostavno jer se vrijednost kreće oko dvije milijarde dolara. Nakon toga bi Vlada napravila strateški plan razvoja, a tek onda eventualno dopustila strateškom investitoru da se uključi. Ta situacija prilično je komplicirana. Ideja je da se stvori strateško partnerstvo između Ine i tvrtke Karela Komareka, kako bi se zajednički moglo nastupiti na većem tržištu, što bi uključivalo cijelo srednjoeuropsko tržište. Riječ je o velikoj tvrtki koja može biti izvrstan partner Ini, budući da se, između ostalog, bavi istraživanjima i iskorištavanjem polja, čime se bavi i Ina, čak i u inozemstvu- od Sirije do Irana. Iako predsjednik Zeman nije mogao govoriti u ime velikog investitora, važno je da se o tome uopće razgovaralo jer dvije milijarde dolara su velika investicija. A Češka i Hrvatska sada su u situaciji da mogu prijeći na tu višu razinu gospodarskih odnosa”, rekao je Zvezal

Dodao je kako je Češka postala energetski neovisna:

“Češka je već sada energetski neovisna jer osim onog klasičnog puta energenata iz Rusije, koji je politički često nestabilan, postoje i alternative. Uz put iz Trsta i put iz Ingolstadta sa zapada, ova varijanta iz Rijeke Češkoj bi bila četvrti mogući izvor energenata. U tom smislu, naravno da smo zainteresirani”, kaže Zvezal za Nacioonal.

Tko je Karl Komarek

Češki milijarder Karei Komarek po tvrdnji češkog veleposlanika u Hrvatskoj želi otkupiti udio MOLa u Ini i to je bila jedna od tema razgovora između češkog predsjednika Miloša zemana i premijera Andreja Plenkoviča prošloga tjedna u Zagrebu. Komarek je po posljednjim podacima magazina Forbes iz ožujka ove godine raspolaže s bogatstvom od 2, 2 milijarde dolara. Komarek gaje stekao u razdoblju privatizacije čeških tvrtki i to pogotovo onih koje su se bavile naftom i plinom. Prvi veliki investicijski fond, SPP Bohemian, osnovao je 1996. godine, a tri godine zatim pokrenuo je i tvrtke Europagas i KKCG. Danas Komarek u svom vlasništvu ima 32 kompanije među kojima su najpoznatije Kovosvit, Bonatrans, Atlantik ft i mnd. Prije nego što je postao jedan od najbogatijih Čeha, Komarek je trgovao dionicama industrijskih tvrtki, a istovremeno je imao i tvrtku koja se bavila prijevozom različitih vrsta roba. Nakon što je s tom tvrtkom stekao početni kapital, okrenuo se poslovima koji su vezani uz naftu i plin te je ubrzo zaradio i svoj prvi milijun,

Njegov otac daje mu savjete 0 ulaganjima na nova tržišta, a sestra se brine 0 svim poreznim i financijskim aspektima tvrtke. Osim što je jedan od najuspješnijih čeških poslovnih ljudi, Komarek je i jedan od najvećih donatora češke kulture pa je posebno omiljen u domovini. Svake godine donira minimalno pet milijuna dolara za pomoć češkoj umjetnosti, a financijski podupire i državnu nagradu Antonina Dvoraka koja se svake godine dodjeljuje najboljim češkim umjetnicima.

Danas Komarek u svom vlasništvu ima 32 kompanije cinu i tehnologiju, a veliki dio bogatstva stekao je investirajući u tvrtke koje organiziraju lutrije u Austriji, Grčkoj, Italiji i Češkoj. Sa svojim poslovni partnerom Jirijem Smjecom 2016. osnovao je tvrtku Sazka Group koja je najveća europska tvrtka za organiziranje lutrija. Prošle godine dio svog poslovanja prebacio je i u SAD, gdje je u gradu Charlestonu osnovao tvrtku U. S. Methanol preko koje planira u toj državi otvoriti nekoliko tvornica koje proizvode metanol.

Komarek se za posao u SADu odlučio zbog niskih cijena nafte i plina u toj državi koji su više od 50 posto jeftiniji od cijena u zapadnoj Europi. Početak ulaganja u SADu poklapao se s njegovim interesom za kupnjom Ine u Hrvatskoj, zbog kojeg je Komarek u Zagreb poslao svoje ljude na razgovore s dvojicom hrvatskih premijera, Zoranom Milanovićem i Tihomirom Oreškovićem. Iz izjava češkog veleposlanika u Hrvatskoj vidljivo je da Komarek još uvijek nije odustao od Ine te je odlučio iskoristiti i visoko političko izaslanstvo, koje je predvodio češki predsjednik Zeman, kako bi o svojim planovima obavijestio i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

You may also like

0 comments