Zeman: Premijera bih se riješio kalašnjikovom

Češke političke krugove u utorak je uzdrmala izjava predsjednika države Miloša Zemana koji je spomenuo mogućnost eliminiranja premijera Bohuslava Sobotke iz političkog života… pomoću kalašnjikova.

I Zeman i Sobotka su lijevo orijentirani, ali njihovi odnosi su napeti zbog migracijske krize. Predsjednik se oštro protivi prihvatu izbjeglica, suprotno od premijera.

Na javno postavljeno pitanje o načinu kako bi Sobotka mogao biti uklonjen, Zeman, prvi češki predsjednik izabran na izravnim izborima, poznat po provokativnim izjavama, odgovorio je da “postoji samo jedna demokratska opcija – izbori”, ali i dodao – “Nedemokratska mogućnost je kalašnjikov”. “Nadam se da je to bila šala, jer je (izjava) neukusna”, rekao je predsjednik oporbene komunističke stranke Vojcjeh Filip, kako prenose mjesni mediji.

Eurozastupnik Pavel Svoboda je otišao i dalje. Aludirajući na Zemanova pojavljivanja u javnosti pod utjecajem alkohola, on je na Twitter postavio fotografiju Ramba s kalašnjikovom i popratio je tekstom – “Hoće li predsjednik sam biti kadar držati kalašnjikov ili će unajmiti nekoga da to učini?”. “To je nedostojno jednog predsjednika. On provocira, stvara podjele u društvu. Dobar političar to nikad ne bi napravio”, ocijenio je Petr Fiala, predsjednik Građanskih demokrata.

Sobotka je Zemanovu izjavu ocijenio “glupom i beskorisnom”. On je na društvenoj mreži Twitter napisao da neće na nju reagirati i da je Češka “vjerojatno jedina zemalja u svijetu u kojoj predsjednik otvoreno poziva na ubojstvo premijera”. Prema anketi u prosincu, oko 60 posto od 10,5 milijuna Čeha protivi se prihvatu izbjeglica u njihovoj zemlji.

You may also like