Želja za postizbornim utjecajem u Podravci?

Nad ‘Podravkom’, jednom od okosnica hrvatske prehrambene industrije i jednom od rijetkih profitabilnih tvrtki u većinskom vlasništvu države, nadvila se nova prijetnja. Tu se tvrtku koja doslovce daje život Koprivničko-križevačkoj županiji nastoji ‘potiho’ privatizirati, naizgled logičnim poslovnim potezima koji bi doveli do toga da vlasnički udio Republike Hrvatske padne ispod 25+1% dionica.

Najveći je pojedinači vlasnik Podravke u ovom trenutku još uvijek država, koja posjeduje četvrtinu i još jedan udio u vlasništvu. Takva situacija omogućava svakoj Vladi Republike Hrvatske da postavi svoju upravu u prehrambenog giganta, pa bi to, logično, napravila i nova Vlada nakon očekivane smjene vlasti na dolazećim izborima. Kao i u još nekim drugim slučajevima, stranke vladajuće koalicije, koje očekuje težak izborni poraz, nastoje kreirati što veći broj ‘uporišta’, bastiona u kojima bi se njihovi kadrovi uhljebili u sasvim novoj političkoj situaciji koju će stvoriti prestojeći parlamentarni izbori. Jedan od najatraktivnijih ‘bunkera’ bila bi Podravka, čije pozitivno poslovanje managmentu omogućava isplatu za hrvatske pojmove astronomskih plaća.

Da bi se ‘osiguralo’ Podravku, strankama Kukuriku koalicije nužno je smanjiti udio državnog vlasništva ispod 25%, kako bi RH na idućim sjednicama uprave mogli preglasati Mirovinski fondovi. Takva se operacija ne može napraviti jednostavno – već je nužno stvoriti naizgled ‘logičan’ razlog da ‘mirovinci’ dokapitaliziraju Podravku.   Takav je razlog pronađen u naizgled opravdanom ulaganju u kupnju slovenske prehrambene tvrtke “Žito”. Da se kupi “Žito”, potrebno je dodati svjež kapital u Podravku, a time bi se država spustila ispod 20% vlasništva. Problem za Republiku Hrvatsku tu je dvojak: jedan je gubitak kontrole nad strateški važnom tvrtkom, a drugi je što je udio manji od 20% daleko teže prodati stranim investirorima nego udio od 25+1%. Za kontrolni je udio, naime, sasvim lako naći kupca, a za velik ali upravljački nevažan udio – sasvim nemoguće. Time bi za novu Vladu jedna od najvećih preostalih hrvatskih industrijskih vrijednosti postala praktički nedostupna.

Trenutna je uprava Podravke za slovensku tvrtu Žito ponudila čak 60 milijuna eura. Ima li ta investicija smisla i opravdanja? Insideri tvrde da bi takvo ulaganje bila čista ludost. “Po javno objavljenim podacima, Žito je u 2014. godine imalo prihode 114 mln eura, EBITDA 9,1 mln eura i neto dugovanje 14 mln eura. Profit je bio namješten na dva milijuna eura prije prodaje kompanije. Imajući u vidu ove podatke, i u usporedbi sa sličnim transakcijama u regiji, trebalo bi koristiti 7xEBITDA multiplikator. To znači da cijena akvizicije kompanije ne bi trebala biti viša od 50 mln eura. Po informacijama u medijama ponuda Podravke je preko 60 milijuna eura. Ključno je pitanje zašto Podravka nudi tako visoku cijenu? Žito nema prepoznatljivih brendova niti Podravci ono donosi sinergiju pa je pitane zašo je uprava Podravke spremna platiti takvu premijsku cijenu. Također, vrijednost Podravke na tržištu trenutno je 6,4xEBITDA, znaci ovakvom kupnjom dioničari Podravke će izgubiti na vrijednosti dionica.”, tvrde dobro upućeni insideri.

Protiv ovakvog razvoja situacije već su se pobunile oporbene stranke u Koprivničko-križevačkoj županiji, HDZ i HSS. (Direktno.hr)