Želi li se SDP neprijateljski domoći Podravke?

U  teoriji liberalne demokracije i tržišne ekonomije, za koje smo se barem nominalno opredijelili prije dvadeset i pet godina, postojanje javnoga vlasništva prihvatljivo je jedino kada se radi o nacionalnim resursima i malom broju tržišno neplativih kategorija. Iako se posljednje vrijeme ovo naše opredijeljenje dovodi u pitanje, uslijed etatističkih atavizama i razvijenoga korporativizma, kao posljedice tranzicije iz socijalizma u kapitalizam putem nejednakih mogućnosti, evidentno je kao niti u jedno, a niti u drugo, gotovo sve javno-privatne tvrtke u nas ne potpadaju. Pogotovu to nije slučaj s Podravkom, komentirao je Ivan Brodić za Direktno.hr.

Najavljeno smanjenje utjecaja javnoga vlasništva u Podravci, stoga, u načelu je zanimljiva vijest i to zato što je u našim  krajevima svako smanjenje javnoga vlasništva u javno-privatnim tvrtkama pozitivan napredak, ta time se smanjuje utjecaj političkoga kadroviranja, omiljenog nacionalnog sporta dokonih političkih uglednika u nas, na tržišno poslovanje.  Nije tome tako samo u nas, naime osnov je ekonomske slobode pojedinca ne dopustiti vladajućima da upravljaju tržišno orjentiranom imovinom poreznih obveznika. Ipak, čini se, kako niti u ovoj, potencijalno sjajnoj, dioničkoj priči nismo lišeni atavizama nekih preživljenih sustava te borbe za utjecaj nad tržišnim poduzećima kao da su državna ili stranačka lena.

Dokapitaliacija se Podravke, naime, poklapa s kupovinom posrnulog slovenskog prehrambenog diva Žito.  U Podravci ističu kako se radi o tvrtki koja ima vrlo kvalittne proizvode koji su prepoznatljivi na širem tržištu i kako će putem njihove prepoznatljivosti i Podravka osvajati nova tržišta.  S druge strane, cijena od pola milijarde kuna i obveza davanja ponude za preuzimanje cjelokupnog vlasništva, koje bi moglo, u drugome koraku, stajati i više od toga iznosa daje nam naslutiti nesrazmjer vrijednosti bankrotiranoga Žita i potrebnih izdataka.

Dokaz pak kako je to velik, ako ne i prevelik, zalogaj za Podravku jest to što je za 3. lipnja najavljena skupština dioničara kompanije i potreba za njenom dokapitalizacijom. U ovome tržišnom, možebitnom, hazarderstvu ne bi bilo ništa sporno, ta vlasnik, načelno, može raditi sa svojom imovinom što želi, kada se dokapitalizacija ne bi vršila na uštrb udjela koji u ime hrvatskih poreznih obveznika titulira Republika Hrvatska.

Kako, iz zaposlenja na javnom proračunu i iz inozemnog te unutarnjeg zaduživanja punjen, državni proračun za dokapitalizaciju nema novca, za to su se velikodušno pobrinule političko-interesne grupacije.  Posebno se to odnosi, rekao je nedavno saborski zastupnik Goran Marić, na AZ Fond čiji je glavni upravljač Davor Doko interesno povezan s osobama bliskima premijeru Zoranu Milanoviću. Koprivnički, pak, kuloari potvrđuju i postojanje Zvonimiru Mršiću bliskih tvrtki koje imaju za cilj osujetiti radničko dioničarstvo te pregovarati s djelatnicima nudeći im otkup dionica. Svi elementi oprobane metode prve hrvatske podobničke privatizacije su ovdje, poput skrbničkih tvrtki ili pak torbara. Princip jednak, ostalo su nijanse, pjeva šansonijer.

Iako samo Hlebinskim sindromom kronično zaražen pojedinac može smatrati kako će sve izglednija nova vlast u potpunosti preuzeti smjernice bavarskoga IFO instituta glede utjecaja politike na tržišne procese, čini se kako kombinacija straha za vlastiti utjecaj u moćnom podravskom prehrambenom gigantu i “stanjivanje” sredstava (namijenjenih reizborima čelnika) koje su se put političkih stranaka kretale za raznorazne “poslove”, uzela maha.  Kako bilo, opisanom operacijom, SDP-u odane tvrtke i kadrovi, ne samo što će ostati upravljati tvrtkom, nego postoji realna opasnost da Podravka postane SDP-ov bankomat za neke slijedeće izborne procese.

Lakoća kojom zakonodavac tolerira ovakve marifetluke, koje mozak imaju (tragom novca moguće je to indicirati) u vrhu vladajuće koalicije i vrlo blizu aktualnoj vlasti, jednostavno je začuđujuća, jer dok je za monetizaciju autoceste potreban referendum, za prodaju dva metra pruge ili oranice potrebna odluka Sabora, vlada olako dopušta smanjivanje vrijednosti imovine poreznih obveznika na račun stranačkih podobnika.

Prema tomu, potencijalno sjajna priča kojom se mogao povećati kapital tvrtke, smanjiti utjecaj politike na tržišne procese, u proračun uprihoditi sredstva za realnu vrijednost javnih interesa u kompaniji,  te ojačati njena pozicija na tržištu, oslabljena je zbog potencijalnog punjenja predizbornog fonda jedne stranke, kako je upozorio Goran Marić.

Najtragičnije je u svemu tomu što se prema slovu zakona vrijednost tržišne imovine građana smanjuje, ako ne i poklanja stranačkim interesnim skupinama.