Zelenim subvencijama privlače ulagače iz EU

Istraživanje

Švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt spremao se u Njemačkoj izgraditi tvornicu litij-ionskih baterija. Plan je pod lupom nakon što je SAD proizvođačima zelene tehnologije ponudio izdašne subvencije.

Northvolt bi u SAD-u prema zakonu o smanjenju inflacije mogao za gradnju tvornice dobiti do 800 milijuna eura (836 milijuna dolara) državne potpore, objasnio je dilemu izvršni direktor Peter Carlsson.

To je otprilike četiri puta više no što nudi njemačka vlada, rekao je šef švedske tvrtke, a tu su i niže cijene energije u SAD-u.

Tvrtka bi zato mogla odgoditi plan o gradnji tvornice u Heideu na sjeveru Njemačke.

I drugi poslovni čelnici razmišljaju u tom smjeru, uz niz naznaka da Njemačka zbog američkog zakona o smanjenju inflacije, teškog 430 milijardi dolara, polako gubi ulaganja u zelenu tehnologiju.

Zakon donosi porezne olakšice za ulaganja u zelenu tehnologiju i poticaje građanima koji odluče kupiti električno vozilo ili drugi ekološki proizvod proizveden u Sjevernoj Americi.

Američki poticaji za domaću proizvodnju najteže pogađaju njemačke proizvođače i dobavljače automobila, kojima je SAD glavno izvozno tržište.

Istraživanje udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) iz listopada pokazalo je da 39 posto tvrtki želi povećati ulaganja u SAD, nasuprot njih 32 posto koji veća ulaganja planiraju u Europi.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck smatra da je problem u propisima Europske unije koji ograničavaju konkurentnost.

Moguća rješenja uključuju “brže odlučivanje (o projektima) i subvencijama… i o drugim oblicima potpore kompanijama”, sugerira njemački ministar u razgovoru za Handelsblatt.

I Europa ima izdašne subvencije za ulaganja u zelenu tehnologiju, ali problem je njihova pravodobna mobilizacija i pribavljanje potrebnih dozvola lokalnih i državnih vlasti, smatra Habeck.

You may also like