Zeleni su protiv sankcija Sjevernom toku 2

Nova vlada

Član Unije 90/Zelenih u njemačkom parlamentu Bundestagu Omid Nouripour, usprotivio se novim američkim sankcijama za sudionike u projektu plinovoda Sjeverni tok 2, koji plin s ruskih nalazišta dnom Baltičkog mora doprema u Njemačku.

“Nove američke sankcije neprihvatljive su i za protivnike Sjevernog toka 2”, rekao je Nouripour u utorak navečer za Reuters.

Dodao da zeleni, koji su se “uvijek borili protiv tog plinovoda”, ne mogu shvatiti “kakvo se prijateljstvo ovdje traži kada se sankcioniraju prijatelji ako posluju s trećim stranama”.

“Plinovod jest i ostat će pogrešna njemačka odluka – ne američka”, zaključio je.

Dan ranije na snagu su stupile američke sankcije protiv tvrtke Transadria (sa sjedištem na Cipru) i plovila Marlin pod ruskom zastavom, povezanog sa Sjevernim tokom 2.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će Washington nastaviti s nametanjem restriktivnih mjera protiv projekta.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u odgovoru na američke akcije rekao da zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, primjenjuje sankcije s razlogom ili bez njega.

You may also like

0 comments