Žele li ga se riješiti od straha od parlamentarnih izbora, USKOK najavio žalbu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u petak vezano za jučerašnje izuzimanje dokumenta iz ureda njegove stranke i gradske uprave zbog dodjeljivanja prostora njegovoj stranici i reklamiranja stranačke konvencije, da se nije ogriješio o zakon, ali da ga žele zaustaviti zbog straha od parlamentarnih izbora. “Ja sam za 16 godina potpisao svima prostore – HDZ-u 25, SDP-u 30, HNS-u 18 prostora, a nigdje ne piše u zakonu da gradonačelnik Bandić s najjačom strankom u gradu Zagrebu ne može imati jedan prostor”, izjavio je Bandić novinarima nakon sjednice optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je obustavilo postupak protiv njega i ostalih u slučaju pogodovanja udruzi U ime obitelji.

“Ako zakon donese da gradonačeklnik ne smije imati prostor i ne smije imati stranku onda sam ja u sukobu interesa”, rekao je Bandić, dodavši da on ima samo jedan prostor iako ima zastupnika koliko svi oni zajedno. Dodao je da su najam prostora za konvenciju održanu početkom srpnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski platili 42 tisuća kuna.”Ali, nije problem u tome. Problem je u tri tisuće ljudi u Lisinskom i straha od parlamentarnih izbora koji dolaze i da Bandića treba zaustaviti”, rekao je gradonačelnik.

Komentirajući navodne tvrdnje Gonga da se ogriješio o zakon o sprječavanju sukoba interesa i zakon o financiranju stranaka i izborne promidžbe, Bandić je rekao da ako se zakonom zabrani Bandiću osnovati stranku da je onda on u sukobu interesa. “Ali u zakonu toga još nema. Mi nismo u Sjevernoj Koreji, mi smo demokratska Republika Hrvatska”, rekao Bandić. Tvrdi da on nije mijenjao pravilnik već ga je samo prilagodio za sve isto. Upitan je li slučajnost što je to bilo uoči konvencije kazao je da ništa nije slučajno. “Slučajno je za sve isto i dosad nitko nije plaćao plakatiranje i neće plaćati u buduće”, rekao je.”Ali problem je u punoj dvorani u kojoj vi niste bili, da ste bili vidjeli biste. Ali vidjeli su ljudi. Drugi su prenijeli. Zaustavite Reuters – to je pitanje, ali neće uspjeti. Mi idemo dalje”, rekao je Bandić.

Njegova odvjetnica rekla je kako imaju saznanja da je policija po nalogu Uskoka pokušala ući u prostorije ali da nisu ušli. “Ja imam informaciju da nisu ušli jer su prostorije bile zaključane”, rekla je Sloković. Policija je, na zahtjev Uskoka, u četvrtak ušla u urede stranke Bandić Milan 365 i u zagrebačku gradsku upravu. Iz izvora bliskih istrazi, Hina doznaje da je policija izuzimala dokumente vezane uz održavanje i reklamiranje konvencije stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, održane početkom srpnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tri dana prije te konvencije, Bandić je donio pravilnik koji mu je omogućio da kao gradonačelnik svojoj stranci odobri da bez naknade na 30 mjesta u gradu privremeno postavi jumbo plakate kojima je skup najavljivan.

Pošto je zagrebački Županijski sud u petak obustavio postupak protiv gradonačelnika Milana Bandića u slučaju pogodovanja udruzi “U ime obitelji”, njegova odvjetnica izjavila je novinarima kako nije utvrđeno da je gradonačelnik prekršio ovlasti i da nije imao pravo dati financijsku potporu toj udruzi, dok je Uskok najavio žalbu smatrajući da se odluka suda ne temelji na dokazima.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Sven Mišković izjavio je novinarima nakon za javnost zatvorene sjednice kako kratko obrazloženje optužnog vijeća, koje je obustavilo postupak protiv okrivljenika, u ovom trenutku smatra nerazumljivim. “Uskok smatra da se odluka ne temelji na dokazima koji su pribavljeni tijekom istrage”, rekao je tužitelj, koji je najavio podnošenje žalbe Vrhovnom sudu nakon što dobiju pisani otpravak odluke. Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da je priča sa štandovima završena ali da naravno Uskok ima pravo žalbe. No, smatra kako Uskok u tolikoj mjeri nema argumenata da ni to neće napraviti.

Sud je po njezinim riječima obustavio kazneni postupak jer u postupanju okrivljenika nema obilježja kaznenog djela koja se goni po službenoj dužnosti. “Mi smo naveli da se radi o postupku gdje je iskazana ne samo arbitrarnost i selektivnost Uskoka u progonu određenih postupanja nego čak mislimo da se u konkretnom slučaju radi o zlouporabi ovlasti”, rekla je Sloković.Ustvrdila je kako je gradonačelnik u konkretnom slučaju koristio svoje ovlasti i da nije dokazano da ih je on prekršio.

Smatra da su argumenti Uskoka, kojem je sud u prvom navratu vratio optužnicu na doradu, stalno isti. “On (Uskok) nije doradio optužnicu. On nije postupio ni po nalogu optužnog vijeća iz ranijeg postupka, saslušao je sedam, osam svjedoka na iste okolnosti ali s tim nije utvrđena niti jedna činjenica, odnosno nije utvrđeno da bi gradonačelnik na bilo koji način prekršio ovlasti i da nije imao pravo dati financijsku potporu toj udruzi”, kazala je odvjetnica. Odbačenom optužnicom Uskok je Bandića zajedno s njegovim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac teretio da su pogodovali udruzi “U ime obitelji” i priskrbili joj nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Riječ je o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika koju je sud u prvom navratu vratio tužiteljstvu na doradu, a Uskok ju je ponovno podigao početkom lipnja nakon provedenih “dodatnih dokaznih radnji”. Uz Bandića koji je ranije osumnjičen u aferi Agram, i Lovrić je prije ove istrage bio na meti Uskoka zbog lihvarskog ugovora u vezi transfera košarkaša Darija Šarića s tvrtkom Klemm Security, čiji je vlasnik Josip Klemm također pod istragom, ali i za nezakonito davanje u najam diskoteke Saloon na Tuškancu te zapošljavanja u Ciboni osoba koje je plaćao Zagrebački holding. Bandića se, pak, u svim navodnim nedjelima iz afere Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun. Ukupnu ‘štetu’ tužiteljstvo procjenjuje na više od 20 milijuna kuna.

You may also like

0 comments