Zekanović: HDZ pada zbog Istanbulske konvencije

Predstavnici stranke Hrast na konferenciji za medije u Saboru su kazali da je HDZ-u popularnost posljednjih mjeseci pala i zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, a u priopćenju koje su poslali medijima ističu potrebu “zajedništva na desnici” kako bi se borili protiv “nedomoljubne Vlade”.
“Hrast kao politička stranka poziva na zajedništvo i u dvije inicijative za skupljanje potpisa za pokretanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije i promjenu izbornog sustava. Pozivamo svu demokršćansku i domoljubnu Hrvatsku da ne upadnemo u zamke koje nam podmeću kako bi nas zavadili. Samo sa zajedništvom možemo napraviti pravi posao”, stoji u priopćenju Hrasta.

“Hrvatska vanjska politika ne vodi suverenističku politiku. Potezi koje vuče Vlada samo su neuvjerljivi pokušaji stvaranja slike o brizi za nacionalne interese. Vlada danas nema čak niti jasan stav o rehabilitaciji četništva u Srbiji za kojeg se nedvosmisleno može reći da spada među najgore zločinačke ideologije nastale u vrijeme drugog svjetskog rata. Ratifikacijom Istanbulske konvencije Vlada je pokazala da ne može voditi Hrvatsku kao suverenu državu koja sama može odlučivati u kojem će se smjeru razvijati već kao idološka kolonija prihvaća dokumente koji štete hrvatskoj kulturi i vrijednostima. Stoga smatramo da Hrvatskoj nužno treba zajedništvo svih vjerodostojnih snaga na desnici koje će jasno artikulirati politiku Republike Hrvatske kao suverene države”, stoji u priopćenju Hrasta.

“Hrast daje svesrdnu podršku građanskoj inicijativi „Istina o Istanbulskoj“ kako bi se na referendumu otkazala Istanbulska konvencija. Niti u jednoj zemlji koja je tu konvenciju ratificirala nije se smanjilo nasilje nad ženama, čak se u nekim značajno povećalo”, poručuju iz Hrasta te dodaju da se Konvencijom “želi mijenjati hrvatsku kulturu, tradiciju i vrijednosni sustav”.

“Rasprava o Istanbulskoj konvenciji značajno je utjecala i na političku situaciju. Vidimo da se popularnost stranaka u proteklim mjesecima značajno promijenila. Primjerice, rejting HDZ-a je u proteklim mjesecima pao za 7-8% u čemu sigurno značajnu ulogu ima Istanbulska konvencija. Očito je upravo ova tema najutjecajniji čimbenik u ostvarivanju cilja, a to je da u Saboru dobijemo predstavnike koji će zastupati vrijednosti koje temeljno određuju hrvatski narod. Zato pozivamo sve koji to žele da se zajedno angažiramo oko skupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije”, kažu iz Hrasta te dodaju da podržavaju i želju za promjenom izbornog zakona.

“Nužno su nam potrebne promjene u tom zakonu. Hrast je spreman doprinijeti tim promjenama svojim prijedlozima kako bi te promjene bile što učinkovitije i kako bi nam izborni zakon bio što pravedniji. I u ovoj temi pozivamo na zajedništvo. Najbolje bi bilo da se svi, nakon što zajedno skupimo potpise za otkazivanje Istanbulske konvencije koja je sad vruća tema u javnosti, posvetimo temi promjene izbornog zakona”, zaključuju u priopćenju iz Hrasta.

Na konferenciji za novinare u Saboru na pitanje što očekuju od recipročnih mjera iz Srbije zbog proglašavanja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj, saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović kazao je da se treba promjeniti “kompletan odnos prema Srbiji”. “Vučić se dići četništvom. Nikada se nije jasno odrekao svoga šefa Šeselja”, rekao je Ilčić. Na pitanje što će se radikalno promjeniti ratifikacijom Konvencije, Zekanović je kazao da se ništa radikalno neće promjeniti. “Tako su govorili i o Zakonu o diskriminaciji, a sada imamo gej slikovnice u školama i gej odjele u knjižnicama”, rekao je Zekanović.

You may also like