Zdravko Marić primio nagradu zbog rasta BDP-a

Ante Vlahović je izabran za gospodarstvenika godine prema odluci čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, a Goran Marić primio je nagradu zbog događaja godine, odnosno – rasta BDP-a.

Oni danas u hotelu Esplanade dodjeljuju nagrade “Gospodarstvenik” i “Gospodarski događaj godine”, unutar istoimenog projekta koji po prvi put pokreću ove godine. Uslijedila je dodjela nagrada u istim skupinama o kojima odlučuje žiri sastavljen od gospodarskih novinara, predstavnika stručne i znanstvene javnosti. Glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović objavio je kako se struka složila s javnošću, kada je riječ o kategoriji “Gospodarskog događaja” .

“I čitatelji i stručni žiri pokazuju da o kojoj god problematici govorili u Hrvatskoj – rješenja tih problema se nalaze u gospodarskom rastu i smanjenju nezaposlenosti”, kazao je Marić, dodajući da “ovaj gospodarski rast ne treba biti razlog da se nešto ne događa, ne pomiče i ne radi, već dodatni poticaj”. Rast od 2,7 je sigurno dobar, ali trebamo puno više stope rasta, nastavio je. Vlada bi trebala to podupirati, zaključio je.

Nominirani gospodarstvenici su osim pobjednika Ante Vlahovića iz Adris Grupe po izboru publike, su i Branko Roglić, Đuro Horvat, Mate Rimac i Zvonimir Mršić, a nominirani gospodarski događaji su investicije Dogus grupe, otvaranje IBM-ova centra u Hrvatskoj, Podravkino preuzimanje Žita, rast BDP-a i Zagrebački advent.

Ministri turizma i financija, Gari Cappelli i Zdravko Marić u ponedjeljak su još jednom komentirali prosvjede ugostitelja zbog najavljenog rasta PDV-a u tom sektoru te podsjetili na druge mjere iz predložene porezne reforme koje bi trebale kompenzirati učinak višeg PDV-a, a za slijedeću godinu najavili i aktivnosti na smanjenju parafiskalnih nameta.

Ministar turizma Gari Cappelli tako je istaknuo da u ugostiteljstvu i turizmu ima više od 200 parafiskalnih nameta koji su možda i veći namet od samog PDV-a, na kojem je sada najveća koncentracija.

Veći trošak zbog višeg PDV-a kompenzira se dijelom i iz drugih mjera iz predložene porezne reforme, ali i kroz tih više od 200 nameta “naći ćemo sigurno pogodne stvari kojima će se kompenzirati i riješiti pitanje samih ugostitelja, jer pitanje hotelijera smo riješili vrlo kvalitetno i dobro, pa ćemo naći i sigurno soluciju tijekom slijedeće godine zajedno s ministrom financija i svim drugim resorima”, izjavio je Cappelli novinarima tijekom HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza. Novinari su, naime, zatražili komentar ministara na još jedan u nizu, prosvjed koji danas najavljuju istarski ugostitelji zbog najavljenog podizanja stope PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto.

Ministar financija Zdravko Marić na to je odgovorio da je Hrvatska demokratska zemlja te da svatko ima legitimno pravo iskazati svoje nezadovoljstvo. No, ističe Marić, i dalje treba govori o cjelovitosti ne samo porezne reforme, nego cjelovitosti ukupnog ekonomskog i šireg programa ove Vlade, a u kojem je “sektor turizma i ugostiteljstva sigurno prepoznat”. “Upravo taj sektor (…) je prepoznat kao izuzetno važan i na tom će polju biti i nastavak aktivnosti, prije svega u osiguravanju adekvatnih i kvalitetnih financijskih sredstava uz niže i niske troškove. S druge strane, tu je i ovaj element olakšavanja poslovanja iz šire perspektive, dakle ne samo fiskalnog i financijskog, nego i administrativnog rasterećenja, prije svega neporeznih davanja i parafiskalnih nameta”, rekao je Marić.

Uz to je ponovio kako su za sektor ugostiteljstva važni elementi cjelovitosti porezne reforme na strani njihove ponude u smislu snižavanja određenih ulaznih troškova, ali “još i više na strani potražnje”. “Ipak s ovom cjelovitom poreznom reformom i brojnim drugim aktivnostima koje će Vlada poduzeti sigurno se diže raspoloživi dohodak hrvatskih građana, investicijska i opća aktivnost hrvatskih poduzetnika koja će se u konačnici između ostalog također dijelom usmjeriti na sektor ugostiteljstva i turizma i njihove usluge i proizvode”, zaključio je ministar financija.

You may also like