Zdravko Marić iznimno zadovoljan dosadašnjim izvršenjem proračuna

Dnevni red otvorenog dijela sjednice započeo je nacrtom prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2016. godine i nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2016. godine. Predstavio ga je tehnički ministar financija, Zdravko Marić.

– Izvršenje državnog proračuna za prvih šest mjeseci bolje je od svih očekivajnja. Kako i priliči, prema Zakonu o proračunu, sve stavke su posložene, prema makroekonomskom okviru gospodarski rast u porastu je za 2,8%, makroekonomski indikatori su u porastu. Zabilježen je značajan rast prozvodnje, trgivine na malo, nakon dugo vremena bilježimo porast građevine što utječe i na poboljšanja na tržištu rada. Kampanja je završila, izbori su iza nas. Ovaj gospodarski rast dolazi nakon šest godina recesije i kumulativnog pada. Stopa rasta je dobra, no na njoj još treba raditi i pojačavati je, kako bismo išli smjerom kojeg želimo i zaslužujemo – kazao je Marić.

Dodao je kako su se takvi makroekonomski podaci reflektirali i na prihodima.

– Ukupni prihodi su u porastu za 10%, a na to sigurno ima utjecaj i bolje iskorištenost EU fondova. Porast poreznih prihoda iznosi 8,1%. Moram istaknuti da će ostatak godine biti pun velikih vijesti, onih pozitivnih za Hrvatsku – poručio je Marić.

Ukupni manjak državnog priračuna iznosi 2,4 milijarde kuna što je preko 5 milijardi kuna manje nego u istom razdoblju prošle godine.

– Deficit opće države iznosi 518 milijuna kuna odnosno 0,2% BDP-a. Ovakav deficit dugo nismo vidjeli, gotovo uravnotežen proračun u prvih šest mjeseci – dodao je Marić.

You may also like

0 comments