Zdravko Marić: Do prvoga travnja odluka o HEP-u; objasnio i svoj položaj u slučaju Agrokor

Ministar financija, Zdravko Marić, sudjelovao je na sastanku užega kabineta Vlade, nakon kojega se obratio novinarima i govorio o Ini i HEP-u, blokiranima i otpisu dugova, kao i o Agrokoru.

Ministar financija kazao je da će Vlada odluku oko Ine i HEP-a donijeti do 1. travnja. “Ja ću reći da će do 1.4. ta problematika biti razriješena. Nema tu nikakve kolizije, radi se o odluci koja će biti realizirana do 1.4. i tada će se sve znati. Sve u okviru propisa i akata”, kazao je Marić. Upitan radi li se o štetnom ugovoru, kazao je da je to drugo pitanje. “Izračune i realizacije iz HEP-a treba uzeti u obzir, malo smo i požurili s tim ocjenama. Dajte nam još par dana”, kazao je Marić.

Novinare je zanimalo ima li novih informacija vezano uz Agrokor, a ministar financija kazao je da on nema nikakvih novosti. Spomenut mu je slučaj ministrice gospodarstva Martine Dalić, za koju se špekuliralo da bi, kad su u pitanju Ina i HEP, mogla biti u sukobu interesa. “Da ne ulazimo u spekulacije jesam ili nisam u sukobu interesa, tu postoje druga tijela koja o tome odlučuju. Agrokor ima implikacije na hrvatsko gospodarstvo i društvo, a o tome računa vodi Vlada, čiji sam i ja član. Ono što je sigurno jest da ja u tome svemu skupa neću nikome stvarati teret”, rekao je Marić.

Nije, dodao je, upoznat sa svim detaljima oko Sberbanke. “U ovom kratkom roku najveći naglasak u rješavanju problematike treba biti iz perspektive dobavljača i zaposlenika”, kazao je Marić. Ministar financija objasnio je i što se događa po pitanju pripreme zakona o otpisu dugova blokiranima. “Na upit što se novog radi i sprema, to je jedna od stvari. To je i dio programa Vlade, gdje smo rekli da ćemo se baviti problematikom blokiranih i tu probati naći sustavno rješenje. Mi u Ministarstvu financija smo ranije pokazali da ćemo se sljedećih par mjeseci baviti poreznom reformom, možete računati da ćemo uključiti i struku i sve raspoložive resurse za sustavno rješenje i o ovoj problematici. Tu ima različitih elemenata. Dug nije jednostavan, država je tu jedan manji dio. Ono što ćemo zagovarati jest pravo sustavno rješenje, sigurno ćemo na tom poslu raditi po sličnom principu kao i za poreznu reformu, gdje ćemo oformiti posebno tijelo, koje će iznaći sustavno rješenje”, rekao je Marić.

“Rok je svakako ova godina. U nekom trenutku ćemo podvući crtu s određenim datumom. Logično je da se u javnosti postavi pitanje kakva je poruka s tim, neki od tih ljudi sigurno nije svojom krivnjom došao u takve probleme. Ima dobar dio naših građana kojima bi trebalo na ovaj način pomoći”, rekao je ministar.

Istaknuo je da treba analizirati stvarne brojke. “Od 328 tisuća blokiranih do razine visine prosječne plaće njih je 91 tisuće. 55 tisuća se odnosi na one koji su u blokadi duže od godinu dana, to treba posebno analizirati. Ima jako puno posla, ja vas molim za shvaćanje. Vučem paralelu s poreznom reformom, ne želimo ad hoc rješenja, nego naći pravo rješenje. Sigurno ćemo i struku i one koji mogu nešto pomoći pitati za mišljenje”, rekao je Marić, dodavši da je nulta tolerancija prema bilo kakvim poreznim evazijama i oblicima poreznih prijevara.

You may also like

0 comments