Zdravko Mamić priveden u akciji PNUSKOK-a

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić doveden je u srijedu u sjedište Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a očekuje se da će u kasnim poslijepodnevnim satima, kao i drugi osumnjičenici, biti odveden na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici. Mamić je u PNUSKOK doveden policijskim terencem koji je ne zaustavljajući se ušao u kompleks na zagrebačkim Oranicama. S njim je bila i njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Uskok, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa Zdravkom Mamićem je, u jutarnjim satima, uhićen i njegov sin Mario te Igor Krota i Sandro Stipančić. Posljednja dvojica se, prema prvim informacijama, sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.

Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, koji je s Mamićem bio osumnjičen i u ranijoj istrazi, uhićen je u srijedu u zagrebačkoj zračnoj luci kada je sletio čarterom iz Rostova. Na Plesu su da dočekali policajci u civilu s kojima je otišao nakon preuzimanja prtljage.

Od jutarnjih sati policija je pretraživala stanove osumnjičenika, kao i prostorije Dinama i agencije Maria Mamića. HNS je oko 13 sati na svojoj internetskoj stranici objavio da je policija u ranim jutarnjim satima ušla i u prostorije Saveza. Nogometni klub Dinamo izvijestio oko 13,20 sati da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji policijskih službenika i svojih odvjetnika prevezen u službene prostorije PNUSKOK-a.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je u zagrebačkoj zračnoj luci da nitko iz saveza neće davati službene izjave o uhićenju Vrbanovića te da će eventualne reakcije objaviti na službenoj internetskoj stranici HNS-a. No, član Izvršnog odbora HNS-a Ante Kulušić ocijenio je da je riječ o političkoj odluci donesenoj na dan kada je pao Vukovar i kada je trebalo skrenuti pozornost s obilježavanja tog događaja. “Treba narodu dati kruha i igara”, kazao je Kulušić, dok je direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić samo kratko kazao: “Čestitam, čestitam”.. Hrvatski reprezentativci i izbornik Ante Čačić nisu željeli komentirati uhićenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama.

Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja. “Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu”, izjavio je Matić Hini.  “Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i Uskoku”, kazao je Matić, dodajući da ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji.

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu. Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza. Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.

Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića.

You may also like

0 comments