Zbog visokih zaliha Ford obustavlja proizvodnju u pet pogona

Američki automobilski div Ford Motor objavio je da planira obustaviti rad u pet pogona za proizvodnju automobila na ukupno deset tjedana kako bi smanjio zalihu modela koji se slabo prodaju.
To uključuje tri pogona u SAD-u i dva u Meksiku, a odnosi se na modele Fusion, Lincoln MKZ, Focus, Lincoln Continental, Mustang, Fiesta i kombi Ford Transit, stoji u objavi kompanije.

Rad u pogonu u meksičkom gradu Cuautitlan, gdje se proizvodi Fiesta, bit će obustavljen tri tjedna, poručuju iz Forda. U meksičkom Hermosillu, pak, gdje se proizvode modeli Fusion i MKZ, te u tvornici u Flat Rocku u američkoj saveznoj državi Michigan, gdje se sklapaju modeli Continental i Mustang, proizvodnja će mirovati dva tjedna. Tvornica u Michiganu u kojoj se proizvodi Focus bit će zatvorena tjedan dana, dok će proizvodne linije u pogonu u Kansas Cityju, s kojih silaze Transit kombiji, biti obustavljene dva tjedna.

Ford nije naveo točne datume privremenih obustava rada. Prema podacima na internetskoj stranici kompanije, navedene tvornice zapošljavaju više od 15 tisuća ljudi. Iz tvrtke nisu otkrili koliki će se broj tih radnika suočiti s privremenim otkazom.

Prema Automotive Newsu, Ford je s početkom rujna na zalihama imao neprodanih modela Mustanga za 111 dana, modela Fusion dovoljnih za 87 dana opskrbe te Transit kombija za 103 dana. Trgovci su, pak, neprodanih modela Lincoln Continental imali za 162 dana. Proizvođači automobila nastoje da im većina modela na zalihama stoji maksimalno 65 do 70 dana.

Ford i njegov konkurent General Motors većinu ove godine bore se da obuzdaju velike zalihe putničkih automobila, s obzirom da su se potrošači u većoj mjeri okrenuli kupnji kamioneta i sportskih modela za gradsku vožnju. Obustava proizvodnje smanjiti će im prihode, no proizvođačima automobila to bi moglo pomoći u izbjegavanju većih sniženja cijena vozila.

You may also like

0 comments