Zbog uspona cijena nafte, na tržištima skočile dionice

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, ponajviše u energetskom i rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina. Dow Jones skočio je 228 bodova, ili 1,39 posto, na 16.620 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 1.945 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 4.570 bodova.

Na vrijednosti su jučer dobile dionice u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu su najviše, 2,2 posto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, nakon što je cijena nafte na američkom tržištu skočila više od 6 posto. Uspon cijena ′crnog zlata′ zahvaljuje se procjenama Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će ove i iduće godine pasti američka proizvodnja iz škriljca, što bi moglo umanjiti preveliku ponudu nafte na globalnoj razini.

Snažno su, 1,9 posto, porasle i cijene dionica u rudarskom sektoru jer su cijene metala porasle zahvaljujući nadi ulagača u jačanje potražnje. Unatoč snažnom rastu cijena dionica, analitičari kažu da na tržištu vlada oprez. Na to ukazuje i manji obujam trgovanja nego proteklih dana. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 7,1 milijarda dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 9,1 milijardu. “Još uvijek postoji zabrinutost u vezi rasta kineskog gospodarstva, a strahuje se i od mogućeg bankrota pojedinih izuzetno zaduženih energetskih kompanija. Stoga i dalje očekujem nestabilno trgovanje”, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

Podršku tržištu posljednjih dana pružaju nešto bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci koji su ublažili strahovanja ulagača od naglog usporavanja rasta američkog gospodarstva. Vjeruje se, također, da američka središnja banka neće tako skoro nastaviti s povećanjem ključnih kamata. No, s druge strane, ne ohrabruju vijesti iz kompanija, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva. Tako je, prema podacima Thomson Reutersa, dosad 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa smanjilo procjene rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, dok ih je samo 16 povećalo procjene.

Unatoč snažnom rastu proteklih dana, od početka godine S&P 500 indeks i dalje je na gubitku oko 5 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 posto, na 6.037 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,98 posto, na 9.573 boda, a pariški CAC 1,79 posto, na 4.298 bodova.

You may also like