Home Ekonomija Zbog suše u Brazilu moguć manjak u opskrbi kavom

Zbog suše u Brazilu moguć manjak u opskrbi kavom

by Petar Varat
Potrošnja kave raste iz dana u dan a tržišni stručnjaci upozoravaju na mogući manjak u opskrbi zbog suše u Brazilu, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO).
Statistika pokazuje da od 2011. godine potražnja za kavom u prosjeku raste 2,4 posto godišnje, pri čemu titulu vodećeg potrošača kave u svijetu nosi Europa, s godišnjom potrošnjom koja premašuje 51 tisuću vreća od po 60 kilograma. Slijede Azija i Oceanija s više od 30 tisuća vreća od 60 kilograma, te Sjeverna Amerika, s više od 27 tisuća vreća godišnje.
Potražnja je prema ovotjednim podacima ICO-a tradicionalno jaka u zemljama kao što su Kanada, EU, Japan, Norveška, Švicarska i SAD. Trend jačanja potražnje bilježe pak tržišta u nastajanju, kao što su Alžir, Australija, Rusija, Južna Koreja, Turska i Ukrajina.
U 2014. ukupna je svjetska potrošnja kave dosegnula 143,25 milijuna vreća a podaci za 2015. bit će objavljeni do kraja ovog tjedna. Proizvodnja se pak smanjuje i procjenjuje se da je u sezoni 2014/2015. bila 2,3 posto manja nego u prethodnoj  sezoni. Po nekim je izvješćima u 2015. ukupno proizvedeno 141 milijun vreća kave, zbog suše i gljivica u Brazilu.
Po nekim bi procjenama potražnja za kavom na globalnoj razini trebala u idućih pet godina porasti 25 posto i dosegnuti 175,8 milijuna vreća kave u 2020. (hina)

Related Posts