Home Ekonomija Zbog suše se ograničavaju brodovi u Panamskom kanalu

Zbog suše se ograničavaju brodovi u Panamskom kanalu

by admin

Panamski kanal će na neko vrijeme ograničiti veličinu brodova koji njime mogu ploviti zbog suše povezane s klimatskim fenomenom El Ninom, izjavila je u petak uprava kanala.

Uprava Panamskog kanala (ACP) dodaje da će se od 8. rujna najveći gaz za brodove smanjiti na 11,89 metara, čime će biti zahvaćeno 18,5 posto brodova koji inače prolaze ovim kanalom što povezuje Atlantski i Tihi ocean. Gaz je dubina do koje je uronjen trup broda, a ovisi o težini tereta koji se prevozi.

Uprava dodaje da će od 16. rujna uvesti dodatna ograničenja i smanjiti gaz na 11,73 metra ako se vremenski uvjeti ne promijene. Upravitelj kanala Jorge Quijano istaknuo je da su lipanj i prva polovica srpnja bili najsušniji u zadnje 102 godine. Stoga je pala i razina vode u jezerima koja napajaju kanal. Sličnu mjeru vlasti su bile donijele u ožujku 1998. zbog suše.

Panamski kanal dug 80 km pušten je u promet 1914. i njime se odvija 5 posto svjetske pomorske trgovine. Od 2007. radi se na njegovu proširenju kako bi se omogućio prolaz brodovima dugim 400 metara koji mogu primiti 14.000 kontejnera, trostruko više od sadašnjeg kapaciteta.

Related Posts