Zbog stabilnosti naftnih tržišta cijena nafte ispod 64 dolara za barel

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što je oluja povećala zabrinutost za američku proizvodnju u Meksičkom zaljevu, a pregovori u Ženevi ponudili priliku za mir u Jemenu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,87 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 59,8 dolara. Tropska oluja u južnom dijelu Meksičkog zaljeva mogla bi se u idućih 48 sati razviti u ciklonu i ugroziti proizvodnju nafte u toj regiji, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

Cijene nafte u Londonu spustile su se s najviše prošlotjedne razine od 66 dolara za barel i čini se da su se utvrdile u rasponu između 60 i 65 dolara, konstatira Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka. “Prilično je izgledno da ćemo ovog tjedna testirati donju granicu tog raspona”, ocjenjuje Fritsch. “Tržište je prekomjerno opskrbljeno a proizvodnja i dalje raste, iako sporo, pa bi cijene nafte trebale ostati pod pritiskom”, obrazlaže on takvu ocjenu.

Zrakoplovi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bombardirali su tijekom noći glavni grad Jemena, kazao je svjedok za Reuters. Zaraćene strane započet će tijekom dana razgovore u Ženevi o političkom rješenju sukoba. Domaćin će im biti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 61,17 dolara, što znači da je pala 97 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.