Zbog spornog filma se traži smjena Hrvoja Hribara

Udruge iz Domovinskog rata tražit će od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića smjenu ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) Hrvoja Hribara zbog propusta u sufinanciraju danskog dokumentarnog filma “15 minuta – Masakr u Dvoru” o ubojstvu deset mentalnih bolesnika 8. kolovoza 1995., samo desetak metara od baze danskog bataljuna UNPROFOR-a koji nije spriječio zločin za koji se u filmu okrivljuje Hrvatska vojska, izneseno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Josip Jurčević, osnivač središnjeg arhiva Ministarstva obrane, rekao je novinarima da “još nisu utvrđeni počinitelji tog zločina, ali mnoge činjenice ukazuju na to da su ga počinile postrojbe srbijanskog agresora te da razne strane, poput danskog bataljuna, taj zločin žele adresirati na hrvatsku stranu”. Tom skandaloznom filmu HAVC je odobrio 250 tisuća kuna rekao je Jurčević i najavio da se planira snimanje dokumentarnog filma koji će argumentirano govoriti o tom zastrašujućem zločinu prije 21 godinu.

Umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan rekao je kako u Hrvatskoj svatko smije snimati što želi, ali da nitko nema pravo državnim novcem financirati takve filmove. Istaknuo je kako je još u kolovozu podnio kaznenu prijavu policiji zbog sufinanciranja tog filma, ali da mu se još nitko nije javio.

Rekao je da će od udruga iz Domovinskog rata tražiti potpise kako bi od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zatražili smjenu ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara. Naglasio je i kako je neprihvatljivo da se u tom filmu pojavljuju ratni zločinac, srpski general Mile Novaković i predsjednik Udruge Veritas Savo Štrbac.

Redatelj Pavle Vranjican kazao je kako je ponašanje danskog bataljuna u Dvoru omogućilo da se takvo nešto dogodi te da je očito da su se pripadnici tog bataljuna UN-a zbližili s lokalnim pobunjenicima. Dodao je da je u slučaju tog zločina bio isti modus kao i kod nizozemskog bataljuna u Srebrenici te naglasio da se Danska financiranjem takvih projekata želi opravdati za ponašanje svog bataljuna u snagama UNPROFOR-a.

Na konferenciji, na kojoj su bili nazočni i brojni članovi raznih udruga iz Domovinskog rata te predstavnici nekoliko veleposlanstava, prikazan je i 6,5 minutni film koji pokazuje danske vojnike na zabavi u vidno pijanom stanu.

Predstavnik HAVC-a Drago Perić na pitanje novinara o filmu, odgovorio je da HAVC nije odobrio njegovo pokazivanje te da film nije bio napravljen u skladu s dogovorom s danskom produkcijom. Rekao je da propusta u filmu ima te da će uskoro pripremiti konferenciju za medije na kojoj će sve razjasniti. Odbio je tezu da HAVC sudjeluje “kao jedna strana” i ponovio da HAVC nije odobrio film, dodavši da on ne stoji iza tog projekta te da ga je danski producent samostalno pustio u prikazivanje. Bez obzira na to što HAVC nije odobrio film, producent ga može pustiti u distribuciju, objasnio je Perić.

You may also like