Zbog skandala prodaja pala u VW-u

Prodaja i tržišni udjel njemačkog Volkswagena u Europi pali su u ovogodišnjem listopadu, unatoč rastu prodaje na ukupnom automobilskom tržištu, jer je skandal vezan uz emisiju štetnih plinova počeo uzimati danak, pokazali su u utorak podaci iz te industrije.

Registracije novih putničkih automobila u Europskoj uniji (EU) i Europskoj slobodnoj trgovinskoj zoni porasle su u prošlom mjesecu za 2,7 posto na godišnjoj razini, na 1,14 milijuna, objavilo je Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) iz Bruxellesa. Povećanje broja registracija u Europi bilježi se 26. mjesec zaredom, ali je ono bilo nešto sporije nego u prethodnim mjesecima, iako su podaci za prošli mjesec obuhvaćali jedan prodajni dan manje nego u listopadu 2014. godine.

No, prodaja najvećeg europskog proizvođača, Volkswagen grupe pala je u prošlom mjesecu za 0,8 posto, a njegov europski tržišni udjel se smanjio s 26,1 posto na 25,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Brandovi VW-a zabilježili su u prošlom mjesecu pad prodaje i to Seata za 11,2 posto, Škode za 2,9 posto, a VW-a za 0,4 posto. Međutim, premium marke Audi i Porsche i dalje bilježe rast prodaje i to od 3,5 odnosno 13,3 posto. Budući da isporuke automobila obično slijede nekoliko tjedana nakon odluke o kupnji, prave posljedice skandala vezanog za emisije štetnih plinova u VW dizelskim vozilima postat će vidljive u podacima o registracijama za studeni.

Ukupni rast na europskom tržištu prošlog je mjeseca bio potaknut uglavnom rastom prodaje njemačkih brandova Daimler i BMW – za 20,9 odnosno 12,8 posto, te Fiat Chrysler Automobiles, koji je zabilježio snažnu prodaju modela Jeep Renegade i Fiat 500x, uz rast ukupne prodaje za 7,7 posto. S druge, pak, strane, francuski proizvođači PSA Peugeot Citroën i Renault zabilježili su pad prodaje od 1,5 odnosno 0,4 posto. Sva europska tržišta zabilježila su u listopadu porast prodaje osim britanskog, gdje je broj registracija smanjen za 1,1 posto. Među pet glavnih tržišta, Italija je zabilježila najveći rast, od 8,6 posto, a slijedi Španjolska s rastom od 5,2 posto. U prvih 10 mjeseci ove godine broj registracija uvećan je za 8,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 11,93 milijuna vozila, objavilo je udruženje ACEA.

You may also like