Zbog ruske prijetnje Ukrajina gradi bazu na Azovskom moru

Ukrajina će izgraditi vojnu bazu na Azovskom moru, koje je povezano Kerčkim vratima s Crnim morem, i poslala je dodatne snage na to područje kako bi se suprotstavila sve većoj ruskoj prijetnji, rekao je čelnik ukrajinskih oružanih snaga za Reuters.
Ukrajina je s Rusijom u sporu od aneksije Krima 2014. i više od 10.000 ljudi poginulo je u sukobima između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista. Ukrajina i zemlje članice NATO-a optužuju Rusiju da doprema vojnike i teško naoružanje u istočnu Ukrajinu, što Moskva niječe.

Viktor Muženko, načelnik glavnog stožera ukrajinske vojske, rekao je da je Rusija izašla iz okvira prikrivene borbe u regiji Donbass te da jača svoju vojnu nazočnost na granicama Ukrajine i poduzima agresivne akcije protiv brodova koji plove u ukrajinske luke.

Azovsko more je povezano Kerčkim vratima s Crnim morem na jugu. Na sjeveru i zapadu je omeđeno Ukrajinom, a na istoku Rusijom. Ukrajina tvrdi da Rusija sprječava plovila da dođu u ukrajinske luke svojim inspekcijama i pritvaranjima.

I Washington je pozvao Moskvu da prestane “uznemiravati” brodove i opskrbio je Ukrajinu američkim patrolnim čamcima. Moskva pak kaže da bi Ukrajina mogla pokušati blokirati Krim. “Sve te akcije koje se poduzimaju u regiji Azovskog mora elementi su jačanja naše nazočnosti u toj regiji kako bi na odgovarajući način odgovorili na moguće provokacije Ruske Federacije”, kaže Muženko. Dodao je da je Kijev već razmjestio više zračnih, kopnenih, morskih i topničkih snaga u tom području.

You may also like